У Карпатах завершили перший етап будівництва нового двоколійного тунелю

Сьогодні, 21 січня 2016 року, на перегоні Бескид-Скотарське ПАТ «Укрзалізниця» відбудуться урочистості з нагоди завершення першого етапу будівництва Бескидського тунелю – проходки верхнього уступу тунелю. Про це повідомляє кореспондент Дивись Інфо.

У заході візьмуть участь віце-прем'єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Генадій Зубко, Міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський, заступник міністра інфраструктури Микола Снітко, в.о. голови правління ПАТ «Українська залізниця» Олександр Завгородній, керівник Львівської залізниці Богдан Піх, представники Львівської та Закарпатської ОДА, міжнародні галузеві делегації, делегації ЄБРР та ЄІБ.

Будівництво двоколійного тунелю розпочали у листопаді 2013 року. Він зводиться на відстані 30 метрів зліва від теперішнього, довжина становить 1764 м. Для проходки тунелю обрали новоавстрійський метод (будівництво передбачено як вибуховим, так і прохідницьким методами з використанням випереджувального екрану).

Сьогодні завершується перший великий етап будівництва нового тунелю – проходження верхньої колоти та вихід на західну сторону Бескидського тунелю. Висота верхнього уступу – 8 метрів, надалі проводжуватиметься робота з поглиблення споруди ще на 4 метри.

Завершення усього комплексу робіт з будівництва тунелю планується у 4 кварталі 2017 року. Опісля тут прокладатимуть та встановлюватимуть усі необхідні пристрої та мережі для роботи залізничного транспорту. Відкриття руху через новий тунель планується у ІІ кварталі 2018 року.

Після введення в експлуатацію двоколійного тунелю пропускна спроможність збільшиться з 47 до 100 пар поїздів на добу та швидкість проходження тунелю зросте з 40 до 60 км/год.

Довідка об’єкта:

Бескидський тунель — другий за довжиною залізничний тунель в Україні. Старий тунель був збудований за часів Австро-Угорської імперії, 1886 року, зазнавав руйнувань під час Другої світової війни, та перебуває на останній стадії зношеності.

Сьогодні Бескидський тунель – єдина одноколійна ділянка V Критського Міжнародного транспортного коридору, який проходить територією Італії, Словенії, Угорщини, Словаччини, України та Росії. Відкриття нового, двоколійного тунелю, значно підвищить пропускну спроможність на цій ділянці та сприятиме інтеграції транспортної мережі нашої держави до європейської.

Загальна кошторисна вартість згідно затвердженого КМУ проекту складає 2 млрд 194 млн грн.

Підрядна організація, яка виконує роботи із будівництва тунелю, - ПрАТ «Будівельна Асоціація Інтербудмонтаж», її обрано на міжнародному тендері. Загальна сума договору на виконання робіт складає 102 млн. 687 тис. євро.

Ресурсами Львівської залізниці виконано цілий комплекс підготовчих робіт на Східному порталі (зі сторони Львівської області) та зведено підпірну стінку на Західному порталі тунелю (зі сторони Закарпатської області). Всього за кошти залізниці планується виконати робіт на загальну суму понад 650 млн грн.

Фінансування основних будівельних робіт проводиться за рахунок кредитних коштів, залучених Укрзалізницею у ЄБРР та ЄІБ.

Новий тунель буде облаштований сучасними приладами робочого та аварійного освітлення, вентиляції, відеонагляду, контрольними датчиками визначення рівня шкідливих газів, а також постійного моніторингу внутрішнього стану тунелю, засобами сигналізації та зв’язку, пожежної безпеки і системою антикорозійного захисту. Для проходу персоналу та можливої потреби евакуації людей, між старим та новим тунелями передбачено спорудження трьох евакуаційних збійок (переходів).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: