У Львівській філармонії звучатимуть світові прем’єри творів для флейти

28 січня у Львівській обласній філармонії вперше слухачі матимуть змогу почути світові прем’єри творів для флейти.

Як повідомляє прес-служба Львівської міськради, на сьогодні флейтовий репертуар у порівнянні з репертуаром для інших інструментів не такий багатий, і саме тому важливо його популяризувати, пише Дивись.Інфо.

Ініціатором проекту виступив один з флейтистів віртуозів українського походження, «перша флейта» європейських оркестрів, лауреат міжнародних конкурсів, який тепер мешкає та працює в Італії, Станіслав Зубицький.

Програма для концерту написана спеціально для Станіслава Зубицького композиторами з різних куточків України: Києва, Запоріжжя, Херсона, Житомира, Рівного. Музикант представить у Львові світову прем’єру творів, які написані у дуже різних стилях. Серед них, прем’єра твору Олега Безбородька «Динамо», «Тепло Чумацького шляху» Олега Трофимчука, сюїта «7 наспівів вітру» Олександра Ходаковського. Окрім того, прем’єрним буде виконання творів двох італійських композиторів, що стане подарунком для публіки.

«Динамо» Олега Безбородька – це фантазія на його мюзикл, присвячений «матчу смерті» під час війни команди «Динамо-Київ», і хоч це певною мірою міфічна подія, про яку історики по-різному пізніше висловлювалися, аніж вона трактувалася при радянський владі, але Олег Безбородько створив направду цікавий мюзикл і фантазію на нього.

Сюїта «7 наспівів вітру» Олександра Ходаковського написана на фольклористичні теми, у ній багато фольклору не тільки з різних кутків України, а й різних національностей.

«Тепло чумацького шляху» Олега Трофимчука також є відголоском фольклористичних мелодій.

Серед інших творів, що звучатимуть на концерті, твір Жанни Колодуби «Поема», класика української флейтової музики, один з найбільш популярних творів для флейти. Серед інших творів «Пустотливі синкопи» Олександра Гоноболіна, композитора який у цьому році переміг в одній з престижних інтернаціональних премій для композиторів.

Станіслав Зубицький з 1995 року мешкає і працює в Італії, але вже два роки поспіль гастролює Україною з різними оркестрами, з якими дарує флейтове мистецтво Батьківщині.

У Львові вже вдруге Станіслав Зубицький працюватиме з народним артистом України, диригентом Мироном Юсиповичем, професійним музикантом, відчуття музики якого вражає, а його вміння дати солісту відкритися заставляє щоразу із захопленням сприймати концерти цього диригента.

Варто зазначити, що на концерті будуть присутні і два композитори – Олександр Трофимчук та Олександр Ходаковський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: