У Трускавці помер художник Михайло Білас

Ввечері 25 січня на 92-му році життя помер народний художник України, почесний громадянин міста Трускавця Михайло Білас. Про це повідомила директор музею Михайла Біласа у Трускавці Олена Білас-Березова, інформує Дивись.Інфо.

Михайло Білас народився 1 серпня 1924 року в селі Креховичах Рожнятівського району Івано-Франківської області

Батько був лісничим. Його перевели на Дрогобиччину у село Медвежа. Михайло закінчив Дрогобицьку гімназію, потім вчився в хореографічній студії. Закінчивши клас вокалу, пішов відразу на другий курс художнього училища Івана Труша у Львові.

1380404

У 29 років став студентом відділення художнього текстилю Львівського інституту ужиткової і декоративної майстерності (нині Львівська Академія Мистецтв). Шість років напруженого навчання в інституті, яке закінчив в 1959 році вже зі званням «Народний художник України» (1955).

У 1959-73 роках Михайло Білас - старший і головний художник-модельєр будинків моделей у Львові, Харкові, Києві. Від 1967 року він - член Львівської Спілки художників України.

Михайло Білас - автор експозиції давнього періоду Національного музею народного мистецтва Гуцульщни та Покуття (м. Коломия), побудованої у 1970—72 роках.

Михайло Білас працював у жанрі гобелена, килима, міні-гобелена, аплікації, вишивки тощо.

Митець постійно жив у Трускавці Львівької області, де у 1992 році було відкрито музей митця.

1380404_1406556

Михайло Білас — учасник виставок у містах Коломиї, Києві, Львові, а також закордонних — у Канаді, США, Югославії, Бельгії, Франції, Німеччині, Індії тощо. Пишноту зробленого цим українським художником з тріумфом побачив світ у 1960 році на міжнародній виставці в Делі.

Був членом спілки художників України.

Zaxid.net

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: