Яка епідемічна ситуація з ВІЛ-інфекції/СНІДу на Львівщинні?

За офіційними даними рівень поширеності ВІЛ-інфекції у Львівській області у 2015 р. набагато нижче середнього по країні – 118,8 випадків на 100 тис. населення, показник захворюваності на ВІЛ-інфекцію в області у 2015 році склав 18,0 випадків на 100 тисяч населення. Про це повідомили Дивись.Інфо прес-служба Департаменту охорони здоров'я ЛОДА

За 2015 рік вперше в житті діагноз ВІЛ-інфекція був встановлений 454 особам, в тому числі в IV стадії ВІЛ-інфекції  – 189 особам. У 2015 році спостерігалося зменшення темпів приросту захворюваності на ВІЛ-інфекцію на 7,2%. Проте, темпи приросту захворюваності на СНІД зросли на 2,7%.

Це свідчить про необхідність 100% охоплення високоактивною антиретровірусною терапією (ВААРТ) пацієнтів, які її потребують, оскільки така терапія позитивно впливає не лише на стан здоров’я пацієнтів, але є також потужним профілактичним заходом.

Значна частина людей звертається для первинного обстеження на антитіла до ВІЛ у заклади охорони здоров’я вже при наявності клінічних показань. Слід зазначити, що спостерігається незначна тенденція до зменшення питомої ваги таких людей. Так, з 379 випадків ВІЛ-інфекції серед дорослих у 2015 році (без врахування дітей, народжених від ВІЛ-позитивних матерів) – у 189 осіб стадія СНІДу.

Серед шляхів інфікування домінує статевий, в основному, гетеросексуальний шлях передачі ВІЛ - 54,4%. Завдяки реалізації комплексу заходів, спрямованих на призупинення епідемії ВІЛ-інфекції, зокрема, серед споживачів ін’єкційних наркотиків, продовжується подальше зменшення питомої ваги парентерального шляху передачі ВІЛ, на який припадає 132 випадки або 29,1%. Під медичне спостереження у 2015 році взято на облік 75 дітей, які народилися від ВІЛ-інфікованих матерів.

В ЛОЦ СНІДу станом на 1 січня 2016 року  на офіційному обліку в педіатра знаходиться 250 дітей, з них 50 дітей з підтвердженим ВІЛ-статусом (у 11 дітей стадія СНІДу). У інших (200 дітей) – діагноз ВІЛ-інфекції в стадії підтвердження. Діагноз ВІЛ-інфекція у 2015 році підтверджений 2 дітям.

Станом на 1 січня 2016 року в області знаходиться на обліку 2993 ВІЛ-інфікованих осіб, з них в стадії СНІДу - 918 осіб.

Найбільш поширеною СНІД-індикаторною інфекцією у хворих на ВІЛ-інфекцію та СНІД залишається ВІЛ-асоційований туберкульоз (як легеневий, так і позалегеневий )– 72% випадків припадає на ко-інфекцію ВІЛ/ТБ.

Довідково:

Упродовж 2015 року 74 особи померли від хвороб, обумовлених СНІДом (в т.ч. 36 - від легеневого туберкульозу і 17 осіб – від позалегеневого туберкульозу). Друге місце за причиною смерті хворих посідають пневмоцистна пневмонія – 6 осіб (8,1% випадків) та токсоплазмоз центральної нервової системи – 6 осіб (8,1% випадків), на третьому місці –саркома Капоші – 3 особи (4,1%). Індикатор смертності є одним з основних вимірів, що характеризує епідемічну ситуацію з ВІЛ-інфекції/СНІДу. Смертність від захворювань, обумовлених СНІДом у Львівській області, в 2015 році була на рівні 2,9 випадки на 100 тис.

Таким чином, на сучасному етапі розвитку епідемії ВІЛ-інфекції у Львівській області епідемічну значимість мають як парентеральний, так і статевий шляхи передачі збудника, що вказує  на зрілість епідемії в області. Для значної кількості мешканців області, інфікованих ВІЛ, їхній статус залишається невідомим (лише кожен другий з уражених ВІЛ-інфекцією знає про свій ВІЛ-позитивний статус), що створює сприятливі умови для передачі ВІЛ статевим шляхом, через спільне ін’єкційне вживання наркотиків та ін.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: