ДФС у Львівській області минулого року зібрала найбільше податків і зборів за всі роки незалежної України, - Ігор Кондро

З першого дня нового 2016 року вступили у силу зміни до Податкового кодексу, а відтак українцям доведеться за новими ставками сплачувати окремі податки і збори. Про те, що змінилося в податковому законодавстві кореспондент Дивись.Інфо поспілкувався з керівником Державної фіскальної служби у Львівській області Ігорем Кондро. Не оминули також  теми реформування ДФС та співпраці структури зі львівськими активістами, які влітку барикадували шинами вхід до «податкової», вимагаючи прозорого конкурсу призначення керівника ГУ ДФС у Львівській області.  

За традицією, на початку року прийнято підводити підсумки. Яким для ДФС у Львівській області був 2015 рік?

Державна фіскальна служба у Львівській області минулого року зібрала 10,2 млрд. гривень надходжень до бюджетів усіх рівнів, в тому числі до державного бюджету зібрано 5,3 млрд. гривень, а до місцевих бюджетів - 4,9 млрд. гривень. Порівняно з 2014 роком надходження зросли до державного бюджету в сумі 1,7 млрд. гривень, тобто на 47,2%, а до місцевого бюджету зросли на 43%, відповідно на 1 млрд. 500 млн. гривень більше. По єдиному соціальному внеску минулого року було сплачено 8 млрд. 980 млн. гривень, порівняно з попереднім роком надходження зросли на 16,2%. Основне надходження – це добровільна сплата, яка складає 94%, а 6% - це пророблена робота ДФС в контролюючій, правоохоронній функції від підрозділів примусових стягнень, це переважно погашення податкового боргу.

 У Львівській облдержадміністрації повідомили, що надходження з податків до бюджетів області минулого року були рекордними, чи не так?

По суті ми не можемо тішитися такими цифрами, бо процес інфляції відбувається досить великими темпами, але враховуючи темпи приросту виробництва, досягли приросту надходження як по державному, так і по місцевих бюджетах. Фактично зараз відбувається зменшення виробництва замість того, щоб воно збільшувалося, але обсяг сплати платежів до бюджету все-таки хороший. Проте це не є остаточний результат –  ми працюємо і будемо працювати, щоб покращити показники. Станом на січень 2016 року показники до бюджетів виконуємо і навіть перевиконуємо. До державного бюджету наразі перевиконання 170 млн. гривень, а завдання є 293 млн., тобто резерви щодо покращень показників далі є. І декларування ПДВ в січні за результатами  роботи в грудні є рекордним - ми досягли показника 250 млн. гривень, що є абсолютним рекордом за роки незалежної України, тому що в грудні-листопаді такий показник складав 200 млн. гривень, а до того впродовж минулого року показники були близько 140 млн. гривень. Але все це здійснюється не за рахунок того, що ми десь «напрошували» суми, підприємства сплачувати аванси, зараз такого немає, бо відбулися зміни в податковому законодавстві і запрацювала система електронного адміністрування ПДВ, яка унеможливлює сплати авансових платежів. Інша справа – це постійна робота руйнування схеми мінімізації податків: робота щодо ліквідації фіктивних підприємств, застосування відповідних схем та унеможливлення застосування фіктивного податкового кредиту в роботі.

З початку 2016 року вступили зміни до Податкового кодексу. Що змінилося і як це може вплинути на пересічних українців?

Якщо ми говоримо про зміни в податковому законодавстві, то вони зачепили основні податки – акцизний, на прибуток, ПДВ, єдиний соціальний внесок, податок з доходів фізичних осіб. Всі ці податки сплачуються в державну та місцеву казну і регулюються Законом України від 24 грудня 2015 року №909 про зміни до Податкового кодексу України.

Основні зміни стосуються акцизного податку, де відбулося збільшення ставок акцизного збору: пальне – на 13%, спирт, спиртові дистиляти – на 50%, пиво – на 100%, вино – 100%, слабоалкогольні напої – в 3 рази, тютюнові вироби – 40%.  За рахунок збільшення вартості акцизу плануємо зібрати більше акцизного податку з виробників підакцизних товарів, а ті гроші надійдуть до державного бюджету. Також у вартість включений податок 5% від продажу підакцизного товару, який надходить до місцевого бюджету. Звичайно, що будуть активізовуватися нечесні на руку підприємці, які займатимуться виробництвом контрафакту - сигарет і горілки, але для того, щоб цього не було в нас є відповідні підрозділи податкової міліції.

Щодо єдиного соціального внеску, то законодавець зменшив його майже вдвічі. Наприклад, середня ставка в 2015 році була 39%, то зараз вона складає 22%, але за рахунок детінізації заробітної плати очікуємо зменшення надходжень по єдиному соціальному внеску.

Податок з доходів фізичних осіб – це податок, який має відношення безпосередньо до зарплати. Тут законодавець застосував єдину ставку 18%, раніше вона була 15 і 20%. Якщо в нас буде великий обсяг зарплати, то і податок з доходів фізичних осіб також має прямо пропорційно збільшуватися. На Львівщині прогнозуємо збільшення надходжень з цього податку в межах 30%.

Щодо податку на додану вартість, то його ставка залишається 20%, але основна проблема полягає в частковій відміні спецрежиму для сільськогосподарських товаровиробників. За операціями з зерновими і технічними культурами 85% буде йти в державний бюджет і 15%  скеровуватимуть на спецрахунок, раніше це все відбувалося повністю на спецрахунку. З операціями продуктів тваринництва 20 % - до державного бюджету, 80% - на спецрахунок. З іншими товарами сільськогосподарського виробництва порівну - до держбюджету і спецрахунку. Фермери наразі не задоволенні таким нововведенням, але ж за результати роботи в І кварталі 2016 року буде здійснюватися відповідний аналіз, враховуючи чи було покращення роботи сільськогосподарських підприємств, збільшення або зменшення надходжень до бюджету.

Щодо податку на прибуток, то його ставка також не змінилася, але відмінена щомісячна сплата платниками податку на прибуток. Раніше підприємства, які мали обсяг оподаткованих операцій за минулий рік більше 10 млн. гривень сплачували податок на прибуток щомісячно, зараз ця норма відмінена і запроваджене щоквартальне декларування податку на прибуток, але лише підприємствами, які мають обсяги більше 20 млн. гривень.

Багато нарікань впродовж десятків років чути про тіньовий бізнес, який шкодить економіці країні. Як ДФС бореться з «тінню» в бізнесі на Львівщині?

В складі Державної фіскальної служби є підрозділи податкової міліції, в яких ще кілька років тому працювало 400 осіб, а зараз, згідно зі змінами, буде приблизно 200 осіб. Тобто все ж таки відбувається процес демілітаризації підрозділів податкової міліції, зараз все більше говорять про створення служби фінансових розслідувань, яка, думаю, буде працювати окремо від ДФС. Це буде окремий підрозділ, який займатиметься економічними злочинами, але податкова міліція наразі є і вона виконує функції, які нею передбачено.

По кримінальних провадженнях в 2015 році у Львівській області відшкодовано 27 млн. гривень збитків бюджету, з незаконного обігу вилучено підробки підакцизних товарів на 22 млн. гривень, попереджено замах на розкриття бюджету 19 млн. гривень, ліквідовано 3 підпільні масові виробництва горілки,  одне підпільне масове виробництво моторних олив, два конвертаційні центри. Ті підприємці, які ухиляються від сплати податків, отримують відповідне покарання шляхом відкриття кримінальних проваджень, а потім певні суми відшкодовують і гроші потрапляють у бюджет. Крім того працівники податкової міліції перевіряють законність переміщення товарів в зоні АТО, наших працівників відряджаємо на Донбас, які беруть участь в процесі законності реалізації найрізноманітніших товарів.

Триває реформування ДФС в Україні. На якому етапі процес реформування у Львівській області?

ДФС у Львівській області зараз в активному процесі реформування. Вже затверджена гранична штатна чисельність, яка нараховує 1758 працівників, розробляємо структуру на виконання Постанови Кабміну №892 від 4 листопада 2015 року відповідно до якої в області будуть залишені лише 9 об’єднаних інспекцій з 18, які нині працюють. Але задля збереження сервісної функції в скорочених інспекціях працюватимуть центри обслуговування податків.

На цій посаді Ви працюєте менше півроку. За призначенням керівника ДФС у Львівській області пильно стежили громадські активісти. Як зараз відбувається комунікація з ними?

Робота з громадськими активістами Львівщини налаштована дуже добре. Основне наше досягнення – створення Громадської ради, яка вже ефективно працює, тому що її членами є представники понад сотні громадських організацій області. Керівник Громадської ради Віктор Горбач і це людина, яка на своєму місці. При Громадській раді створено п’ять комісій: кадрова, узгоджувальна, з питань митної, податкової політики, з питань впровадження електронних сервісів та інформаційних технологій.

Протягом 2015 року відбулося чотири засідання Громадської ради, на яких було розглянуто 19 питань. Наразі Громадська Рада організовує прийом платників податків з заявами та пропозиціями у спеціально відведеному приміщенні у Львові на вулиці Стрийській, 35, каб.103а. Тобто ми надали таку можливість для того, щоб Громадська рада працювала ефективно, бо вона має бути містком між бізнесом і ДФС у Львівській області і чути всі проблеми, які є в бізнесі.

Наголошу, що ДФС і надалі працюватиме на виконання своїх обов’язків і буде сервісною службою для добросовісних платників податків і своєчасно реагувати на тих платників, які уникають цього, тому що платити податки мають всі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: