Держава обіцяє забезпечити бійця захисними окулярами та спеціальними берушами, - полковник

Розпочинати бойові дії в зоні АТО нашим військовослужбовцям довелося в обмундируванні зразка 1937-1941 років.

Про це під час дискусії на тему «Індивідуальний захист українських військових. Запровадження стандартів НАТО в Збройні сили України», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив керівник Регіонального медіа-центру Міноборони України (м. Львів), полковник Олександр Поронюк,

- Ви пригадуєте першу мобілізацію, коли бійці йшли в металевих шоломах, з  саперними лопатки, які були зняті зі складів, з недоторканих запасів, на яких стояли дати 1950-1960 років, - каже він.

За його словами, з того моменту проведена титанічна робота громадськості, волонтерів, чиновників, яка допомогла змінити ситуацію із забезпечення бійців ЗСУ.

- Сьогодні Верховна Рада ухвалила законопроект про держоборонзамовлення. Це означає, що Верховна Рада дала дозвіл надавати кошти для потреб збройних сил. Ця програма розрахована на три роки, - каже полковник Олександр Поронюк.

Він нагадав про наказ міністра оборони від 1 грудня 2015 «Про затвердження норм бойового обмундирування та екіпірування військовослужбовців ЗСУ».  Там є перелік військового майна, як воно повинно потрапляти у військові підрозділи, терміни його експлуатації, його вартість.

- У цьому переліку з’явилися абсолютно нові найменування. Це – кепі бойове, панама літня, костюм-утеплювач, костюм вітро-водозахисний, бахіли утепленні, рукавиці тактичні, окуляри захисні, беруші спеціальні індивідуальні. Всі ці речі раніше хлопці купували за свої кошти або їх діставали невідомими шляхами волонтери, - каже Олександр Поронюк.

За його словами, вже навіть те, що держава взялася за свій рахунок забезпечувати бійців такими речами, вплинуло на те, що самі військовослужбовці почали більш спокійно ствитися до виконання бойових завдань в зоні АТО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: