Пенсіонери, які працюють, отримуватимуть лише 85% пенсії

Пенсіонери, які продовжують працювати, надалі отримуватимуть тільки 85 відсотків з призначеної пенсії. А працюючі держчиновники-пенсіонери – не отримуватимуть її цього року взагалі.

Про це під час прес-конференції на тему: «Зміни в пенсійному забезпеченні громадян у 2016 році», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Руслана Іванкова.

Вона нагадала, що такий порядок виплати пенсій пенсіонерам, які продовжують працювати, було запроваджено торік. І продовжено цього року. Проте пенсія мусить бути не меншою, ніж 1611 гривень.

- Працюючим пенсіонерам пенсії виплачуються в розмірі 85 відсотків від призначеного розміру. Проте він має бути не менше 150 відсотків прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. На даний час це є 1611 гривень. Тим працюючим пенсіонерам, які отримували пенсію за спецзаконами – про державну службу, про прокуратуру, про статус суддів, про пенсійне забезпечення військовослужбовців – у період їхньої роботи на посаді державного службовця пенсії не виплачуються взагалі. А якщо вони працюють на інших посадах, наприклад, прокурор працює викладачем в технікумі, то він буде отримувати пенсію в розмірі 85 відсотків, - каже Руслана Іванкова.

Проте ці обмеження не застосовують до інвалідів 1та 2 груп, інвалідів війни 3 групи, учасників бойових дій та осіб, на яких поширено закон про статус ветеранів війни – дружин загиблих військовослужбовців, дружин померлих інвалідів війни та ветеранів військової служби.

Також вона нагадала про податки, які стягують з пенсій. Щонайперше, цей податок не стягують з пенсій, які є меншими за три мінімальні заробітні плати, тобто 4134 грн. Також не оподатковують учасників бойових дій в період Другої світової війни, інвалідів війни та дружин інвалідів війни.

З усіх інших стягують податок в розмірі 15 відсотків. Військовий збір становить 1,5 відсотки від бази оподаткування.

Для наочного прикладу заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області пояснила як стягують податок з пенсії пенсіонера, який працює.

- Працюючим пенсіонерам спочатку нараховують 85 відсотків з призначеного розміру пенсії. А вже потім з цієї суми справляють податок і військовий збір. Якщо є пенсія 5 200 гривень, розмір пенсії в період роботи буде 4420 грн. Від цього розміру мінусують сума трьох мінімальний зарплат. І тоді сума, з якої будуть знімати податок – 286 гривень. Тоді розмір податку становитиме 47 гривень, - каже вона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: