Процедура продажу автомобіля стає дешевше і прозоріше: довідку-рахунок замінив договір купівлі/продажу

Оформлення продажу автомобіля відтепер значно дешевше, а сама процедура стає прозорішою. В цьому переконані в Регіональному сервісному центрі МВС України у Львівській області. І наводять аргументи - з листопада 2015 року в Україні скасовано довідку-рахунок – дороговартісний документ, без якого неможливо було продати чи придбати транспортний засіб. Цю довідку, яка вважалася одним з найбільших джерел надприбутків підприємців, замінив договір купівлі/продажу, за допомогою якого продати автомобіль зараз можна прозоро і значно дешевше. Про це Дивись Інфо повідомив сектор зв’язків з громадськістю Регіонального сервісного центру МВС у Львівській області

«Довідка-рахунок — це один з документів, який встановлював право власності на транспортний засіб при зміні його власника і зареєструвати транспортний засіб без неї було неможливо. За цей документ платили в десятки разів більше ніж була його реальна собівартість, яка становила близько тридцяти гривень, тобто за що люди платили такі суми – незрозуміло. Часто щоб продати/купити автомобіль громадяни зверталися до посередників, які за досить великі кошти засвідчували особу продавця та покупця і видавали довідку-рахунок. Тепер, коли така корупційна складова скасована, ми можемо запевнити громадян, що процес купівлі/продажу автомобіля відбувається прозоро та значно дешевше»,- коментує Сергій Клочко, в.о. директора регіонального сервісного центру МВС у Львівській області

У сервісному центрі пояснюють, що тепер під час оформлення автомобіля продавець та покупець можуть підписати договір купівлі/продажу в будь-якому територіальному сервісному центрі в присутності адміністратора центру, який безкоштовно засвідчить особи учасників угоди на підставі їхніх документів, проведе відповідні перевірки по базах даних, а також проконсультує у незрозумілих питаннях.

Позитивним нововведенням є те, що сам договір не обов’язково заповнювати на місці – його можна укласти заздалегідь, а підписати вже у сервісному центрі в присутності адміністратора центру з пред'явленням документа, що посвідчує особу. Сплатити доведеться лише обов'язкові платежі, встановлені законом.

Покупцям нових автомобілів у салонах (юридичні особи) достатньо надати в сервісний центр договір, що підтверджується печаткою продавця і свої документи та здійснити обов'язкові платежі.

Довідка

У сервісних центрах визначено чіткий алгоритм дій під час купівлі/продажу транспортного засобу, і виглядає він наступним чином:

Перед укладенням договору, працівник сервісного центру повинен перевірити документи, що посвідчують особи сторін та їх повноваження на його укладення, зробити з них ксерокопії, що долучаються до відповідної справи, а власники документів повинні засвідчити ксерокопії особистим підписом та написом «Згідно з оригіналом».

Разом з цим працівник сервісного центру повинен провести перевірку транспортного засобу, свідоцтва про реєстрацію ТЗ та перевірити осіб, які звернулися за укладенням договору, за відповідними пошуковими реєстрами і у разі виявлення інформації, що може слугувати перешкодою в укладенні договору, працівник центру повинен повідомити її сторонам і відмовити в його укладенні та реєстрації в сервісному центрі.

Після того як договір підписано, працівник сервісного центру повинен проштампувати кожен аркуш договору печаткою сервісного центру та поставити на кожному примірнику відмітку «Укладено в територіальному сервісному центрі МВС № ___ в присутності адміністратора ____(ПІБ)___».

Варто наголосити на тому, що підписання договору, здійснюється сторонами виключно в приміщенні сервісного центру та в присутності працівника сервісного центру.

Укладений в сервісному центрі договір працівник сервісного центру реєструє у Книзі обліку договорів купівлі-продажу транспортних засобів та проставляє на трьох примірниках договору номер, що відповідає порядковому запису даної книги.

Два примірники договору надаються сторонам, третій, разом з копіями документів, з яких встановлено особи та повноваження сторін – підшивається до матеріалів справи центру. Така справа зберігається в сервісному центрі три роки.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: