На Личакові перепоховали 511 останків в'язнів пересильної тюрми

У середу, 3 лютого, на Личаківському цвинтарі перепоховали 511 останків в’язнів пересильної тюрми №25, яка в 1944-1955 роках функціонувала у Львові.

Вшанувати пам'ять загиблих у тюрмі зібралися представники обласної та міської влади, військові, громадськість, духовенство.

"Сьогодні невинно убієнні знайдуть свій вічний упокій, - зазначив під час свого виступу голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка. - Найважливіше завдання людей, які живуть на цій землі – зберегти пам'ять про них. Їх смерть спонукатиме нас до розуміння одного: коли ми будемо разом, то жоден окупант не топтатиме нашої землі".

Опісля домовини з останками загиблих та закатованих у тюрмі захоронили в крипті. Усі присутні запалили лампадки та поклали квіти. А священники відслужили заупокійну службу.

За словами дослідників, на території колишньої пересильної тюрми знаходиться ще чимоло останків, тому пошуки та розкопки триватимуть.

Довідка:

Останки ексгумували впродовж 2014-2015 років під час будівництва музейного комплексу "Територія Терору" та зі земельної ділянки садового кооперативу "Світоч". У вересні 2013 року власник ділянки під час земляних робіт виявив людські рештки і повідомив про це керівництво музею. Фахівці комунального підприємства "Доля", яке займається пошуком поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортацій і політичних репресій, провели обстеження і підтвердили, що на території є масові захоронення.

У зв’язку з цим виникла необхідність подальших пошуково-ексгумаційних робіт, за час проведення яких дослідники розкрили декілька десятків поховальних ям. Влітку 2015 року пошуковці також виявили понад 20 людських останків на території будівництва музейного комплексу "Територія Терору" на проспекті Чорновола, 45.

Із 511 останків, які знайшли пошуковці, є 67 останків маленьких або ще ненароджених дітей.

Відтак усі ексгумовані рештки передали для поховання за християнським обрядом у крипти на Личакові на полі почесних поховань №76.

Фото Сергій Бобра

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: