Переселенці змушені виживати за рахунок мінімальних соцвиплат

Львів’янам вкотре нагадали – поряд з нами живуть внутрішні мігранти, яких війна змусила покинути рідні домівки. Переїхавши з Донбасу у іншу сторону країни, вони зустрілися з безліччю проблем. Інколи через їх невирішення біженці змушені повернутися додому. Про це у Львові йшлося на семінарі "Захист прав внутрішньо переміщених осіб у Львівській області".

На обговорення труднощів, з якими зіткнулися переселенці на мирній території, з'їхалися виконавчий директор Центру політичних студій та аналітики Ольга Будник, експерти Центру Сергій Карелін та Сергій Корнилюк, керівник Відділу з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Наталія Тімоніна. Також були громадські організації, зокрема, "Країна вільних людей", "Крим SOS".

"Мігранти-українці найбільше скаржаться на відсутність матеріального забезпечення. Більшість з них на даний час існують лише завдяки державній фінансовій допомозі, соціальних виплат, різноманітних пільг, гуманітарної допомоги, - каже Наталія Тимчій, директор Львівської обласної громадської організації "Центр політичних студій". – Люди, маючи статки вище середнього, "проїдають" запаси, намагаючись усіма силами зберегти колишній рівень життя. Цих грошей вистачає на невелику оренду, комунальні і харчування".

Грошові запаси зникають, а нових надходжень немає. Через складнощі з працевлаштуванням деякі переселенці вдаються до хитрощів - шукають альтернативні працевлаштуванню варіанти отримання коштів, каже експерт "Центру політичних студій" Олег Козакевич.

"Від фінансової безвиході оформляють допомогу в Україні і на її окупованих територіях. Або ж фіктивно розлучаються, забирають до себе людей літнього віку з буферних, "сірих" зон, часто мігрують між двома територіями, заробляють на спекуляції, ввозячи товари на окуповані території", - зазначає експерт.

Аналітики Центру розглядають два варіанти розвитку цих проблем. Перший - формування державної програми інтеграції та адаптації переселенців на чітко визначений період часу, з прописаними пріоритетами та зазначеними розмірами їх фінансування.

"Це передбачає, що внутрішні мігранти залишаються у статусі переселенців, який визначає їх права на отримання певних соціальних пільг. Пропоноване зараз підвищення їм виплат при збереженні існуючої системи реєстрації призведе до збільшення кількості тих, хто буде реєструватися як переселенець і повертатися у місця постійного проживання. За відсутності програм, які б ефективно сприяли працевлаштуванню, проблема державного утримання переселенців буде загострюватися", - каже Наталія Тимчій.

Другий варіант – розробити механізм, який передбачатиме відновлення житла. Центр допомоги має переміститися на звільнені території, з метою їх відновлення, створення робочих місць. Переселенці, які вирішать залишитися на місцях нового проживання, залишаються специфічною супроводжуваною групою, але втрачають право на отримання щомісячних виплат. Однак отримують право на компенсацію у разі втрати житла. Для мешканців населених пунктів, які зазнали суттєвих руйнувань під час АТО розробляються спеціальні програми.

Нагадаємо, що Центр політичних студій та аналітики за підтримки Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини за сприяння Посольства Нідерландів у рамках проекту "Захист прав внутрішньо переміщених осіб та боротьба за порушення їх прав шляхом підвищення інституційного потенціалу місцевого самоврядування та реалізація соціальної реінтеграції" вивчають проблеми переселенців зі зони АТО, шукають шляхи їх вирішення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: