Ситий голодного не розуміє. Чи виживуть малі і середні фермерські підприємства Львівшини?

У кінці року по всій Україні найбільші аграрні асоціації - "Всеукраїнська Аграрна Рада, Асоціація Виробників молока, Асоціація "Свинарі України", Аграрний Союз, ВГО "Українська аграрна конфедерація",  Асоціація "Теплиці України", Національна асоціація цукровиків України, Українська Асоціація виробників картоплі, Асоціація фермерів і приватних землевласників, Асоціація тваринників України" - виступили проти скасування спеціального режиму ПДВ. До Львівщини ж страйк все-таки не дійшов, але як влада буде вести співпрацю з фермерами Львівщини і чи буде взагалі спробував дізнатись журналіст Дивись.Інфо.

Як повідомила Дивись.Інфо директор департаменту агропромислового розвитку ЛОДА Наталія Хмиз, з фермерами Львівщини були проведені робочі зустрічі, які спрямовані суто на підтримку дрібних і середніх виробників.

«Як тільки фермери Львівщини теж ініціювали страйки, ми відразу перевели це в площину спілкування. Провели нараду з аграріями за участю керівника ДФС у Львівській області Ігорем Кондро. З одного боку, аграріям ми пояснили, як адмініструвати ПДВ, бо там є свої складнощі, з іншого боку, які потрібно напрацювати ініціативи, щоб їм полегшити життя. За наслідками цієї наради ми створили робочу групу, після чого знову з зустрілись і напрацювали проект звернення до Кабінету Міністрів», - сказала Наталія Хмиз.

За словами Наталії Хмиз, суть звернення полягає у направленні на підтримку саме дрібних і середніх виробників. "Саме на них будуть спрямовані акценти підтримки з боку адміністрації, адже це актуально для Львівщини, щоби в них цей спецрежим не забирали, потрібно прийняти зміни в частині диференціації великих і середніх, адже це їхні кошти на розвиток, а зараз, по суті, вони лишаються ні з чим.

Голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Львівщини Ярослав Кардаш розповів, що є розуміння з боку ЛОДА, але якщо влада їх не почує, то у області будуть пікети і перекривання доріг.

«9 лютого в Львівському університеті ветеринарної медицини під час під час звітної конференції Асоціації фермерів та приватних землевласників було прийняти рішення з вимогою скасувати ці норми, які запроваджені в кінці року. Для фермерів і середнього бізнесу ці речі є неприйнятні. Ми будемо домагатися скасувати цих норм, бо це призведе до занепаду, адже це - непростий бізнес і важка праця. Надіємось що ми будемо почуті", - сказав Ярослав Кардаш.

Голова Асоціації також зазначив, що фермерам потрібен не фіксований, а єдиний сільськогосподарський податок, який би усунув можливість корупційних дій з боку фіскальних органів, з боку штрафних санкцій, адже з'явились нові форми для подачі документів.

«У фермера не має можливості ходити по кабінетах і здавати звітність під час сезону врожаю. Та й коштів, аби найняти бухгалтера теж немає. Якщо хочуть знищити фермерство і зробити плацдарм для агрохолдингів, то ми здаватися не будемо. Зараз у державі знищується місцеве підприємство і фермерство, а натомість створюються умови, аби холдинг забрав їх за безцінь. Вже потім холдинг кидає ціну, де монополія диктує умови, бо немає з ким конкурувати», - додає Кардаш.

«З огляду на те, ми вдавалися до непопулярних кроків (перекривання доріг), аби привернути увагу до сільського господарства, просили Порошенка заветувати цей закон, хоча би в частині його дії на малі і середні сільськогосподарські підприємства, але нас проігнорували повністю. Це свідчить про те, що ситий голодного не розуміє», - каже експерт.

Також Ярослав Кардаш розповів, що хоч в с. Солонці була єдина короткотермінова акція, але якщо аграрії не будуть почуті, то  у області відбудуться і інші акції.

"Можливо під  Львівською ОДА, можливо, перекриття одночасно на радіальних трасах республіканського значення, потужностей в нас достатньо, аби перекрити 4-5 напрямків і заблокувати повністю рух. Але додам, що ми бачимо розуміння з боку ЛОДА - влада старається нас почути, готуються зустрічі з депутатами ВРУ від Львівщини, щоб донести до них наші вимоги. 24 лютого у Києві відбудеться з'їзд фермерів України, у якому ми визначимося про подальші наші кроки», - наголосив Кардаш.

Експерт з питань АПК, екс-заступник голови Львівської ОДА Іван Стефанишин розповів ДивисьІнфо, що влада малим і середнім сільськогосподарським підприємствам мала б надавати кредити для розвитку, а їх в бюджеті дуже мало.

На його думку, без створення кооперативів і кредитної допомоги від влади розвиток дрібного фермерства в Україні неможливий.

"Є великі внутрішні проблеми у сільських господарствах. Фермери становлять 75% виробників – це 43 тисячі господарств в Україні. Серед них не більше, ніж 10%, мають стандартизацію та вивозять продукти за кордон. Україна залишається сировинним додатком Європи, експорт на 70% складається зі сировини і не має доданої вартості", - каже Стефанишин.

Щодо змін у податковому кодексі, то Стефанишин переконує, що це робиться або цілеспрямовано, адже є гравці які в цьому зацікавлені, або без повного розуміння, усвідомлення процесів в АПК, через непрофесіоналізм людей, які приймають рішення.

"Сказати однозначно складно. Але, на мою думку, перший момент точно присутній. І, найголовніше, у цій зміні не закладено жодної точки зростання аграрного простору на наступні роки», - сказав Іван Стефанишин.

Юрій ШУМАК для Дивись.Інфо

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: