У п’ятницю у Львові вшановуватимуть автора українського гімну отця Михайла Вербицького

4 березня Львівщина відзначатиме 201-шу річницю від дня народження автора музики державного гімну України отця Михайла Вербицького. З нагоди пам’ятної дати представники влади, громадськості та молоді покладуть квіти до пам’ятника українському композиторові у Львові (на розі вулиць Бандери-Чупринки-Вербицького). Опісля відбудеться молитва за Україну та виконання музичних композицій Михайла Вербицького. Про це повідомила прес-служба ЛОДА

Також у суботу, 5 березня, делегація області відвідає могилу автора українського гімну у с.Млини Республіки Польща, що неподалік українсько-польського кордону. Біля Пантеону, де він похований, покладуть квіти, а також відбудеться панахида та віче.

Довідка:

Михайло Вербицький – український композитор, хоровий диригент, священик, автор музики Державного гімну України. Народився 4 березня 1815 року (200 років) у селі Явірник Руський, на Лемкiвщинi, де його батько Михайло був священиком.

Дата створення гімну "Ще не вмерла Україна" залишається дискусійною. Тривалий час вважалося, що твір створений у 1862-1863 роках. Текст П. Чубинського у Галичині вперше опублікований у грудневому числі часопису "Мета", який фактично вийшов близько 15 січня 1864 року. Ймовірно, це і наштовхнуло Михайла Вербицького написати патріотичну пісню. Відразу після створення пісня "Ще не вмерла Україна" набула великої популярності серед свідомої молоді Галичини.

В останні роки життя композитор займався педагогічною діяльністю, писав статті, творив музику. Помер отець Михайло Вербицький 1870 року в Млинах, проживши лише 55 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: