Бюджет участі Львова: підсумки круглого столу КВУ

9 березня відбувся круглий стіл "Бюджет участі Львова: яким він повинен бути?", організований ЛГО "Комітет виборців України ".
На сьогоднішній день вже опубліковано типове положення про бюджет участі, розроблене Інститутом політичної освіти та Українським центром незалежних політичних досліджень. З його текстом можна ознайомитись за посиланням. Наразі це єдине положення, котре розроблено за участі експертів і рекомендоване до прийняття місцевим радам.
За підсумками зустрічі до подальшого обговорення було запропоновано наступні питання:
1. Чи повинна міська рада визначати пріоритети проектів, котрі будуть профінансовані?
2. Яку суму повинен складати бюджет участі? (Запропоновано 1% від бюджету участі)
3. Чи потрібно розділяти місто на округи, кожен з яких отримує фіксовану частку коштів бюджету участі? (потрібно для того аби вирівняти розподіл коштів бюджету розвитку в межах міста). Скільки з профінансованих проектів повинні бути локальними і скільки загальноміськими?
4. Яким повинен бути спосіб ідентифікації людини, котра голосує за проект онлайн? (Можливі три варіанти голосування за проекти:1. бюлетенем в облаштованих пунктах для голосування, 2.онлайн 3. змішане голосування (так голосують у містах, де вже запроваджено бюджету участі, а також відповідно до положення, що розроблено Інститутом політичної освіти).
5. Чи мають право люди без відповідної прописки голосувати за локальні проекти? (У випадку, коли я живу на Сихові,але працюю на Левандівці і хочу підтримати проект в цьому районі). Якщо прописка для голосування потрібна, тоді яким чином вона повинна бути підтверджена при голосуванні онлайн?
6. Хто повинен бути відповідальним за організацію процесу впровадження бюджету участі? Які саме структурні одиниці ЛМР повинні бути залучені до даного процесу? Скільки саме працівників ЛМР повинні займатись запровадженням бюджету участі? Проводити інформаційну кампанію, роз'яснювати мешканцям принципи бюджету участі, консультувати в процесі написання проектів, здійснювати попередню перевірку та аналіз проектів? (Наприклад, чи потрібне створення посади ментора при районних адміністраціях/міській раді/ЛКП, котрі здійснюватимуть відповідні функції)? Якими компетенціями повинні володіти такі ментори? Як відбувається їхній відбір? Чи повинні вони отримувати зарплату? Скільки таких менторів загалом потрібно для міста?
7. Скільки коштів потрібно виділити на організаційно-технічні витрати  бюджету участі? (Облаштування інформаційних пунктів, пунктів голосування, зарплати менторів тощо).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: