Запаси бурштину на Волині оцінюються приблизно в $4 млрд, – голова ОДА

За словами Володимира Гунчика, вирішення проблеми з незаконним видобутком «сонячного» каміння можливе через створення ринку бурштину в Україні.

Очільник Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик розповів в інтерв’ю «Тижню», що влада всіх рівнів зупиняє незаконний видобуток бурштину в області, але це стримувальний фактор, а не вирішення проблеми.

«У нас немає такої ситуації (з незаконним видобутком бурштину, — ред.), як у Житомирській і Рівненській областях. Ви не побачите масштабних місячних пейзажів. Хоча північ області — це бурштинова територія. А запасів у нас, за ринковими цінами, приблизно на $4 млрд. Відкриті родовища посилено охороняють правоохоронці й громадські активісти. І спроби впродовж року почати незаконно добувати бурштин влада всіх рівнів зупиняє. Сформовано робочу групу із силовиків. Але все це стримувальний фактор», — зазначив він.

За словами Гунчика, вирішення проблеми можливе через створення ринку бурштину в Україні.

«Коли люди розумітимуть, що його можна продати офіційно за $3, то не шукатимуть перекупників. Перший крок уже зробили: повернули у держвласність «Бурштин України». Попри спроби ухвалити/не ухвалити закон, можна послуговуватися законом про надра. Треба дати можливість урегулювати ситуацію в полі отримання ліцензій. Держава зробила наступний крок: прийняла постанову, яка регламентує отримання дозволу: спочатку Мінприроди і Мінекології з комісіями вивчають того, хто подав заявку, наскільки він спроможний займатися видобутком, і тільки потім спускають документи на рівень обласної ради», — розповів голова Волинської ОДА.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: