280 мільйонів у калюжі

Чому фракція «Об’єднання «Самопоміч» у Львівській обласній раді не підтримала Програму розвитку дорожньої інфраструктури і фінансування робіт, пов’язаних із будівництвом, реконструкцією, ремонтом та утриманням автомобільних доріг на 2016 рік.

  1. Відсутній прозорий механізм розподілу доріг

У програмі немає переліку доріг, які будуть будуватися та реконструюватися в 2016 році.

«Перелік доріг буде складений через два тижні після затвердження програми, – розповідає Тетяна Письменна, депутат фракції «Об’єднання «Самопоміч» у ЛОР, член комісії з питань дорожнього господарства, інфраструктури, регулювання земельних відносин, адміністративно-територіального устрою, планування територій та архітектури. – Цей перелік Департамент ЛОДА подаватиме на профільну комісію. І 13 членів комісії будуть визначати, які саме дороги ремонтувати. Оскільки у комісії більшість депутатів із фракції «Солідарність», це виглядає ручним режимом».

Визначати перелік доріг має не комісія, а депутати на сесії. Йдеться про дуже великі кошти – 280 мільйонів гривень – і всі депутати ЛОР мають брати участь у визначенні пріоритетів у ремонті доріг.

  1. Відсутні механізми відбору громад

Програма передбачає співфінансування вартості робіт з місцевих бюджетів – 30% з міських та 10% зі сільських на ремонти чи будівництво їхніх доріг. Але якщо охочих громад буде більше, ніж передбачено коштів, то механізму, за якими їх відбиратимуть, немає.

«Невідомо, яка громада матиме пріоритет на проведення ремонту їхньої дороги, – продовжує Тетяна Письменна. – Необхідно прописати механізм: до прикладу, громада, яка зможе найбільше співфінансувати чи громада, яка є найближчою до центральних доріг, або громада, яка вирішить проблему дорожньої розв’язки. Цього немає, хто найкращий – вирішуватиме комісія».

  1. В програмі не прописані гарантійні терміни на ремонти доріг

В переліку вимог до підрядника відсутня відповідальність за якість будівництва та ремонту доріг як загального користування, так і за дороги комунальної власності. Підрядник несе відповідальність тільки за те, щоб вчасно освоїти кошти, але аж ніяк не за якість. Аналогічна ситуація і з ямковими ремонтами.

«Ямкові ремонти фінансуються, по них складаються акти, але в кінцевому результаті вони не мають ні терміну експлуатації, ні гарантійного терміну роботи. Це просто закидання коштів у калюжі», – зазначає Тетяна Письменна.

  1. Відсутнє залучення незалежного технагляду

Незалежний технагляд при будівництві та реконструкції доріг є принциповим, оскільки замовником є Служба автомобільних доріг, роботи фінансує також Служба автомобільних доріг, перевіряє також Служба автомобільних доріг і акти про прийняття підписує знову ж таки Служба автомобільних доріг. Коли одне підприємство на всіх ланках виконує всю діяльність – це називається «корупція».

«На комісії я пропонувала залучити незалежний технагляд, оскільки технагляд з гарною репутацією не прийме неякісної дороги, щоб не псувати свою репутацію, тим більше якщо йому за це платять кошти, – розповідає Тетяна Письменна. – Проте комісія цього не підтримала і затвердила, що це можуть робити будь-які громадські організації без фінансування. Але ми розуміємо, що якісний експерт безкоштовно нічого не перевірятиме».

  1. Сільські дороги можуть перевіряти сільські голови

Згідно з програмою, технагляд на сільських дорогах має проводити замовник. Замовником комунальних доріг є сільські голови, адміністрації. І якщо сільський голова не матиме коштів на якісний незалежний технагляд, то буде змушений сам перевіряти дороги.

«Зазвичай сільські голови не є експертами в дорожньому господарстві, тому стан сільських доріг залишається дуже сумним», – зазначає Тетяна Письменна.

  1. Відсутній механізм відсіювання недобросовісних підрядників

У програмі не прописано, яким чином будуть відсіюватися недобросовісні підрядники, які до кінця року не використали кошти. Такі підрядники є, минулого року кошти залишилися та перейшли залишком на цей рік.

«У 2015 році були підрядники, які могли використати кошти і завершити ремонти певних доріг до кінця року, і не було би такого, що не дороблено 200 метрів чи півкілометра дороги, – розповідає Тетяна Письменна. – Таких підрядників потрібно відсіювати, але не прописано, як це будуть робити і чи будуть штрафні санкції».

  1. Освітлення пішохідних переходів і безпека – не в пріоритеті

Минулого року освітили тільки два пішохідні переходи, цього року ситуацію також не виправлятимуть. «Аварійність в області зростає в рази, в 2015 році 48 дітей загинули в ДТП, – зауважує Тетяна Письменна. – І після цього на освітлення і безпеку виділяється знову мізерна сума. Потрібно подбати про безпеку пішоходів».

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: