Позачергові парламентські вибори стають невідворотними, - Тарас Чорновіл

30 днів, які дає Закон України, на створення нової коаліції у парламенті так і не були належно використані. В лютому після невдалого голосування за відставку уряду Арсенія Яценюка з коаліції «Європейська Україна» вийшли фракції «Самопоміч» і «Батьківщина». А від так серед політиків та пересічних українців почали говорити про можливість позачергових парламентських виборів ще цього року. За інформацією Дивись.Інфо, більшість політичних сил вже готуються до того, що Президент от-от розпустить парламент. Про те, що зараз насправді відбувається у парламенті і чи можливі дострокові вибори кореспондент Дивись.Інфо поспілкувався з депутатом чотирьох скликань Верховної ради України Тарасом Чорноволом.

- Парламентська криза триває, у ВО «Батьківщина» повідомили, що вже з 17 березня Президент України Петро Порошенко має право розпустити нинішній парламент і призначити дострокові вибори. Як Ви оцінюєте те, що склалося у Верховній раді України?

- Ситуація у парламенті дійсно патова і вона нагадує відверту безвідповідальність. Більшість фракцій у Раді кажуть, що має бути створена нова коаліція – її хтось має створити і хтось повинен запропонувати нового прем’єр-міністра, і лише тоді за нього будуть голосувати. А самі ініціативу не беруть в свої руки.
Найганебніша позиція в «Самопомочі», бо вони заявили, що усуваються від політичних процесів навколо уряду і прем’єр-міністра і просто спостерігатимуть. Керівник парламентської фракції Олег Березюк взагалі сказав просто дивну фразу – «ви там створюйте собі коаліцію, рятуйте Україну, а ми, - можливо, потім будемо допомагати голосами у Раді». Це вже не безвідповідальність, а злочинна дикість і не інакше. Ця фракція загнала ситуацію в тупик – вихід «Самопомочі» з коаліції привів до її руйнування. Можна сперечатися – чи коаліція існує, чи ні, бо є фактор оголошення про припинення існування коаліції - цього не відбулося, зате було три оголошення про вихід фракцій.
За тих умов, коли «Самопоміч» припинила існування в коаліції без її повернення, де-факто, коаліція формально відновитися не може. Коаліція не зможе висунути нової кандидатури на прем’єр-міністра, тому що мають відбутися загальні збори, на яких 226 депутатів повинні проголосувати кандидатуру нового прем’єр-міністра, стільки ж депутатів мають підписатися в протоколі зборів. «Самопоміч» і «Батьківщина» створила обставини, коли не можна провести таких зборів, тому що не буде необхідної кількості учасників, але при тому вони вимагають, щоб це зробили інші фракції, тобто заганяють ситуацію в тупик. Тут позиція «Батьківщини» - зрозуміла. Можна їх звинувачувати у підступності, але принаймні у них є логіка. Вони хочуть позачергових виборів, вони на цьому наполягають, вони впевнені, що вибори саме зараз їм потрібні, бо розуміють, що довго не протримаються на цьому піку симпатій серед виборців, і зможуть набрати більше голосів, аніж минулих виборів до парламенту. «Батьківщина» це робить свідомо, але для чого це робить «Самопоміч» не зрозуміло. У партії виборів боїться як вогню, тому що розуміють, що нова політична сила Саакашвілі забирає 4/5 їхнього електорату, бо в «Самопомочі» стабільного виборця, крім самого Львова, практично ніде нема. «Самопоміч», яка б мала діяти на збереження коаліції, над її відновленням з новим прем’єром, сьогодні робить все, щоб були вибори, але й щоб вони відбулися за старим законодавством.
Є ще одна фракція Олега Ляшка, яка дуже хоче потрапити в «мейн-стрім» - вона хоче повернутися до коаліції, але на хороших умовах. Фракція Ляшка готова працювати, щоб зберегти коаліцію, але їхніх зусиль не достатньо. Тому виникає зараз проблема з тим, якби була воля двох найбільших фракцій, то малі фракції загнали ситуацію в тупик – коаліції без «радикалів» відновити неможливо.

- А що з великими фракціями у парламенті? Яка їхня позиція щодо перевиборів?

- Тут теж ситуація неоднозначна. Блок Петра Порошенка хоче змінювати уряд. Проте у фракції БПП є дві категорії політиків – ¾ жорстко наполягають на тому, що потрібно відправляти Яценюка у відставку, а потім шукати спосіб, щоб створити нову коаліцію; друга частина наполягає на тому, що потрібно домовитися з «Народним фронтом» щодо добровільної відставки Яценюка і готувати новий уряд. Факт, що в БПП немає людей, які підтримують уряд Яценюка.
У БПП пропонують кілька варіантів виходу з кризи: технічний прем’єр-міністр Наталія Яресько, політичний прем’єр від третьої за розміром фракції «Самопоміч» або ж від фракції БПП, були пропозиції і до «Народного фронту», але ця політична сила називати нікого, окрім Яценюка не готова.
Позиція «Народного фронту» теж є трохи оманливою – там розуміють, що Яценюк вже не зможе працювати, його ніхто не підтримує, Верховна рада розвалюється на очах і «фронтовики» знають, якщо дійде до дострокових виборів, то їм буде найгірше – вони точно не потрапляють до парламенту. Думаю, що всередині фракції є сильний тиск, щоб А. Яценюк добровільно написав заяву на звільнення, але він не є самостійним політиком. Його функція – протриматися на цій посаді допоки не буде проведена велика приватизація, тому що низка спонсорів Яценюка наполягають на тому, що саме він має виконати зобов’язання, які брав на себе, тобто забезпечити їм доступ до великої приватизації. Хоча при таких відносинах з ВР Яценюк забезпечити приватизацію завідома не може, але він упирається і НФ заганяє ситуацію в глухий кут.
Чим менше зацікавлена політична сила в дострокових виборах, тим більше вона грається в ультиматуми та шантажі. Ніде в світі подібного не буває – в політиці завжди має бути інстинкт самозбереження. Мені здається, що наші політики так загралися або мають велику фінансову залежність від олігархів, що грають без відчуття самопорятунку.

- А Петро Порошенко насправді хоче позачергових парламентських виборів?

- Як індивідуальний політик він мусив би бути зацікавлений у виборах до парламенту. Соціологи підтверджують, що його політична сила все одно виходить на перше місце, а це значить, що в нього буде найбільша фракція, щоправда вона може бути меншою, аніж та, що є зараз. Якщо врахувати, що сьогоднішня фракція створена за принципом – «приходьте всі демократичні сили», то Порошенко зараз контролює трохи більше половини фракції. На наступних виборах частина людей Порошенка піде до Саакашвілі, частина не потрапить до парламенту, але факт, що фракція буде консолідована і більш монолітна.
Також ймовірно, що другою за розміром фракцією може стати партія Саакашвілі – з нею будуть погані відносини, буде важко працювати, але він буде змушений рахуватися з Порошенком, бо саме Порошенко привів його в українську політику. Тому ситуація для Порошенка принаймні не гірша від тієї, яка є зараз, а можливо, в чомусь і краща. Проте, є інший момент – окрім того, що він є неформальним лідером цієї політичної сили, він ще й Президент України, на якого вішають усі проблеми, при чому ті, які не входять в його компетенцію, плюс він повністю бере відповідальність на зовнішньому ринку. І зараз піти на дострокові вибори – це, перше, зірвати на деякий період можливість відновлення діалогу з Міжнародним Валютним Фондом, а на тлі подій в країні – це загроза нового витка девальвації гривні. Друге, це створення певної зони нестабільності і третє – перед виборами і після них в парламенті дуже сильно домінують тенденції популізму, навіть, якщо б вибори відбулися в червні, то той парламент навряд чи до кінця року щось реформаторське проголосував. Тому Президент робить заяви про те, що вдасться відновити коаліцію, щоправда не відомо за рахунок чого. Я ж думаю, що він щирий у бажанні не йти на парламентські вибори, бо це не дуже сподобається партнерам України на Заході.

- На Вашу думку, на скільки ймовірно, що позачергові парламентські вибори відбудуться саме цього року?

- Я особисто все більше і більше думаю, що ті вибори стають невідворотними – Рада в глухому куті, вона практично недієздатна, коаліції як також нема, уряд працювати не може, але поступатися не хоче. Йдуть постійні ультиматуми і коли урядова фракція блокує трибуну, то це викликає «гомеричний» регіт. І я не бачу політичної волі для виходу з кризи, коли є три політичні сили в парламенті, які жорстко налаштовані, що вибори мають бути (Опозиційний блок, Батьківщина і група Саакашвілі серед позапартійних). То за таких обставин зводиться все до того – чи дві інші малі фракції готові входити до коаліції і в ній працювати. «Самопоміч» заявила, що не готова, якщо її позиція не змінюється, то ця Рада приречена...
Зараз дуже багато залежить від Садового і його команди, а вони, як я розумію, не надто самостійні і занадто підлягають зовнішнім впливам. На них, очевидно, був тиск доводити ситуацію до крайнього колапсу і вони це успішно роблять, від цього ж першими і постраждають.
Залежність від Брюсселю і тиск західних альянсів відтерміновують вибори, бо в іншому випадку вони були б вже оголошенні. Є певний момент, що ця Верховна рада має найкращий за політичним спектром склад, але вона має найгірший за відповідальністю, політичною культурною депутатський склад. Я був депутатом чотирьох скликань і такої підлості, хамства, самовпевненості не було ніколи. Ця рада приречена через лише низький рівень культури наших політиків.

- То ж що можна зробити, щоб ситуація не повторювалася в майбутньому, бо приклади політичної кризи вже були, зокрема у 2006-2007 роках?

- Здається все, що можна було зробити – було зроблено Майданом. Пригадуєте? Ще кров Небесної Сотні не засохла на Майдані, а політики наприкінці лютого вже ділили квоти за найгіршим принципом – Андрія Мохника призначили міністром екології, бо він народився в районах, прилеглих до Чорнобильської зони. Майдан, здається, зробив все можливе, аби змінити Україну. І нічого не змінилося. Я не бачу іншого варіанту, окрім того, не дай Боже, Путін почав повністю захоплювати Донецьку і Луганську області, і тоді всі опам’ятаються, що ділити свої ресурси і гроші трохи не час. Другий варіант, щоб Захід не впускав до себе українських політиків допоки вони не наведуть порядок в Україні, але і першого, і другого варіанту, очевидно, не буде.
Вважаю, що тут потрібно виборцям добре зважати на того – кого вони обирають і не повторювати вже зроблених помилок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: