ФК «Карпати» вимагає від прокуратури спростувати неправдиву інформацію

17 березня 2016 року на офіційному сайті Військової прокуратури Західного регіону України з’явилась публікація під назвою «За сприяння Міністра оборони Саламатіна Д.А. приватна фірма «приватизувала» 30 га земель Міжнародного центру миротворчості та безпеки».Дана недостовірна інформація розміщена за посиланням, йдеться у повідомленні клубу.

Насамперед необхідно зазначити, що ТзОВ «Приватна охоронна фірма Ірбіс» є юридичною особою, належним чином зареєстрованою згідно з законодавством України, та здійснює охоронну діяльність на підставі відповідної ліцензії. Фактично, «Ірбіс» є окремим виділеним структурним підрозділом Футбольного Клубу «Карпати» та вирішує питання, пов’язані з безпекою клубу, його посадових осіб, а також охороною об’єктів, що входять до інфраструктури ФК.

Саме це підприємство в повній відповідності до процедур визначених чинним законодавством України та на конкурсних засадах здобуло у 2012 році право на укладення договору оренди нерухомого військового майна т.зв. Військового містечка № 35 в с. Верещиця Яворівського району Львівської області (в «народі» – колишня база відпочинку генерала Вареннікова), уклало такий договір та отримало у користування це майно разом із закріпленою за ним земельною ділянкою, майже половину якої займає водойма.

В перспективі ФК «Карпати» запланував створення на базі зазначеного майнового комплексу медико-реабілітаційного центру та відновлювального комплексу як для потреб команд Клубу, так і для відновлення бійців АТО.

Невже ця тема стала ласим шматком для людей в погонах ? Скільки зірок на цих погонах і якого вони ґатунку – питання наразі відкрите, однак не сумніваємось, що вже незабаром громадськості стануть відомі конкретні прізвища, що стоять за цією аферою.

Стосовно ж публікації на сайті Військової прокуратури, зазначено щонайменше наступні відомості, які є недостовірними, перекрученими, спотвореними та які завдають шкоду діловій репутації, порушують права та інтереси ФК «Карпати»:

1) «...за сприяння Міністра оборони Саламатіна Д.А. приватна фірма «приватизувала» 30 га земель Міжнародного центру миротворчості та безпеки...»

«...у 2012 році за вказівкою тодішнього Міністра оборони Саламатіна Д.А. між Яворівською КЕЧ району та ТОВ «Приватною охоронною фірмою «Ірбіс» (м. Львів, вул. Липова Алея, 5) укладено договір оренди нерухомого військового майна...»

Рішення про включення об’єкта до відповідного переліку для надання його в оренду приймалось ще у 2009 році, на підставі відповідного Наказу Міністра оборони з коригуванням у 2011 році (було уточнено площу об’єкту).

У цей період Саламатін Д.А. не очолював Міноборони (він був міністром оборони з 08 лютого по 24 грудня 2012р.).

В 2012 році, коли Яворівська КЕЧ проводила конкурсну процедуру, міністр оборони уже не був учасником цього процесу, оскільки рішення були прийняті до нього.

2) «...у тому числі – озеро площею понад 7 га за суму, що не перевищує чотири тисячі гривень у місяць...»

Вартість оренди визначається згідно відповідних, обумовлених законом процедур. Коли державне майно здається в оренду, застосовується методика, що передбачає визначення експертної вартості майна на замовлення орендодавця. Так було і в цьому випадку: експерт оцінив майно у певну суму, на підставі якої орендодавець (Яворівська КЕЧ) визначила орендну плату, що була погоджена фондом Держмайна і запропонована ним як стартова на аукціоні. Більше того, в 2015 році, при продовженні терміну оренди, у зв’язку з виготовленням нової оцінки, що передбачала поточну ринкову ситуацію, орендна плата збільшилась до майже 12 000 грн. на місяць. Окрім того, орендар відшкодовує орендодавцеві земельний податок за земельну ділянку, надану у користування разом з об’єктом оренди, ставка якого визначається не орендодавцем і тим більше не орендарем, а на підставі нормативної грошової оцінки землі відповідно до законодавства.

3) «...нежитлове приміщення МО України з моменту заключення оренди охоронною структурою не використовується, перебуває у занедбаному стані та потребує реконструкції, що суттєво порушує умови договору. Фактично земельна ділянка площею 29.3 га та озеро МО України використовуються у якості бази відпочинку для задоволення власних потреб орендаря...»

Жодних порушень умов договору у частині дотримання цільового призначення оренди – не існує. Навпаки, зусилля орендаря на даному етапі були сконцентровані на підготовці водойми для подальшої рибогосподарської діяльності: саме з цією метою на замовлення орендаря і, звичайно, за погодженням з орендодавцем, Львівським обласним управлінням водного господарства було виготовлено проект реконструкції водойми, що знаходиться на закріпленій за об’єктом оренди території та погоджено його у встановленому порядку. Коштом орендаря (а це до речі – 2,5 млн. грн.) було проведено реконструкцію водойми, що включала у себе розчищення її ложа від намулу та трав’яної рослинності з переміщенням ґрунту під береги в тіло контурної дамби, укріплення дамби бетонними плитами, влаштування та ремонт водонапускних, водопідпірних, водоперепускних споруд, виконання культуртехнічних робіт тощо.

Фактично, має місце проведення за рахунок орендаря невід’ємних поліпшень державного майна.

Стосовно нежитлового приміщення МО України, так званого «профілакторію», то його підтримували у стані не гіршому, аніж на момент отримання в оренду. Більше того, проведено комплекс робіт з недопущення подальшої руйнації споруди – відремонтовано дах, встановлено санвузол, обладнано кабінет для персоналу, що повною мірою відповідає умовам договору.

У той же час, як неодноразово зазначалося у ЗМІ, найближчим часом передбачено глобальну реконструкцію об’єкту з метою дислокації на його базі тренувально-реабілітаційного центру ФК «Карпати». Такий сучасний відновлювальний центр буде використовуватися окрім як для вихованців численних команд клубу, також і військовослужбовцями, в тому числі – воїнами АТО та їхніми родинами для лікування, відновлення та відпочинку.

4) «...По периметру указана територія незаконно закрита огорожею та перебуває під воєнізованою охороною...»

Хоча б мінімально дослідивши як слід справу, Військова прокуратура мала б знати, що та ж огорожа тут існує ще з часів СРСР. І вона ж до речі (довжиною 1 556,3 метри) є на обліку Яворівської КЕЧ і є складовою частиною майнового комплексу Військового містечка № 35, поряд з об’єктами нерухомого майна, інженерними мережами, об’єктами благоустрою та земельною ділянкою.

Орендар же, своєю чергою, виконуючи відповідні договірні зобов’язання, провів необхідні ремонтні роботи з відновлення зруйнованого часом паркану у деяких ділянках.

На території з метою охорони орендованого майна перебувають штатні працівники – сторожі орендаря, форма яких означена і найменуванням орендаря і написом «охоронник», але аж ніяк не «воєнізовані».

5) «...заявлено позов про розірвання договору оренди, усунення перешкод у користуванні військовим майном...»

Станом на момент оприлюднення публікації на сайті Військової прокуратури (17.03.2016р.), як і момент виходу цієї публікації у жодних державних судових реєстрах (http://www.reyestr.court.gov.ua, http://court.gov.ua/sudy) немає інформації про отримання судом такого позову.

Враховуючи наведене вище орендар звернувся до Військової прокуратури Західного регіону України з вимогою впродовж 7 календарних днів спростувати недостовірну інформацію, поширену нею, шляхом розміщення відповідного спростування на офіційному сайті організації.

Невиконання цієї вимоги не залишить іншої можливості, аніж звернутися з відповідним позовом до судових органів.

Інформаційний центр ФК «Карпати»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: