Вперше на Львівщині відбулися змагання з нордичної ходьби

З метою популяризації скандинавської (нордичної) ходьби «NordicWalking», пропаганди здорового способу життя, залучення всіх верств населення Львівщини до систематичних занять фізичною культурою та спортом, 3 квітня 2016 року - з нагоди Міжнародного Дня спорту, й за підтримки управління фізичної культури та спорту Львівської облдержадміністрації, вперше на Львівщині проведено офіційні змагання з нордичної ходьби. Про це повідомила заступник начальника управління молоді і спорту ЛОДА Оксана Вацеба.

Змагання відбулися за чудової весняної погоди у Стрийському парку міста Львова. Учасники змагалися у двох вікових категоріях:

- в категорії «Дорослі»: чоловіки – ходьба на 2 км;

жінки – ходьба на 2 км;

- в категорії «Ветерани»: чоловіки – ходьба 2 км;

жінки – ходьба 2 км.

Загальне керівництво організацією змагань здійснювалося Львівським обласним центром фізичного здоров'я населення «Спорт для всіх», обласною федерацією легкої атлетики, обласною асоціацією ветеранів спорту, спортивним клубом НУ «Львівська політехніка». Головний суддя змагань - Андрій Вонсовський (м. Львів).

З вітальним словом до учасників змагань звернулися заступник начальника управління фізичної культури та спорту Львівської облдержадміністрації Оксана Вацеба, директор Львівського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» Вадим Климович, голова обласної асоціації ветеранів спорту Володимир Милян та ін.

У змаганнях взяли участь представники з кількох міст та районів Львівської області та міста Львова. Наймолодшому учаснику – Микиті Прессу виповнилося 7 років, а найстаршому – Юрію Самаріну – 77 років.

Змагання проводились за такою програмою:

Серед чоловіків перше місце виборов Володимир Милян, друге місце посів Іван Заліско і третє – Микита Прес.

Серед жінок в категорії «Дорослі» перше місце посіла Наталія Півнюк, друге місце – Оксана Вацеба і третє – Анастасія Винничук.

У категорії «Ветерани» першим серед чоловіків прийшов Микола Кулинич, друге місце виборов Ігор Соболевський і третє – Іван Урущак.

У жінок в категорії «Ветерани» перше місце посіла Оксана Заліско, друге місце Ольга Стадник і третє – Олена Веклич.

Усі призери та учасники були нагороджені пам’ятною атрибутикою від Львівського обласного центру фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх», Львівської обласної Асоціації ветеранів спорту, спортклубу НУ «Львівська Політехніка».

Довідково

Скандинавська, або нордична, ходьба – один з різновидів змагань зі спортивної ходьби з двома палицями. Це ефективне тренування найрізноманітніших м'язів, доступне практично кожному.

Цей вид спорту дозволяє більш ефективно і раціонально тренувати м'язи. Якщо при звичайній ходьбі навантажуються тільки ноги, то при нордичній працює і верхня група м'язів - м'язи плечового пояса, спини, шиї, черевний прес. При цьому хребет відпочиває - навантаження з нього переходить на палиці. Це особливо важливо для людей з надмірною вагою, які страждають на радикуліт і остеохондроз.

Палиці для нордичної ходьби - легкі, їх виробляють з алюмінію, вуглепластика та інших композитних матеріалів, схожі на лижні. Але нордичні палиці  коротші, мають змінний наконечник: для ходіння по грунтових доріжках, по льоду або снігу - шип, як на лижних палицях, для асфальту - каблук з твердої зносостійкої гуми.

Довжину палиць визначають за формулою: зріст людини * 0,68. Тобто при зрості 174 см потрібні палиці довжиною 118-120 см (174 *0,68 = 118,32).

Техніці ходьби з палицями навчитися нескладно, вона абсолютно природна. Все як при звичайній ходьбі - права нога йде одночасно з лівою рукою, а ліва - з правого. Тільки рухи більш інтенсивні. При відштовхуванні палиці впираються в землю під кутом в 45. Чим сильніше замах руками, тим ширший крок і більше навантаження, і навпаки. Щоб підтримати відповідну форму, досить займатися 2-3 рази в тиждень по 30-40 хвилин.

Вперше ходьбу з палицями використали в 1940 році фінські лижники, щоб підтримувати спортивну форму в літні місяці. Проте пізніше з'ясувалося, що така ходьба корисна не тільки професійним спортсменам, а й практично всім людям - як здоровим, так і хворим. Особливо цей вид спорту показаний для літніх людей, обтяжених різними хворобами, оскільки фактично не має протипоказань. Займатися такою ходьбою можуть і вагітні жінки, і люди із захворюваннями серця, яким протипоказана практично будь-яке кардіонавантаження, а також ті, кому через порушення постави, протрузій міжхребцевих дисків і гриж не показаний біг. За статистикою, середній вік любителів скандинавської ходьби коливається від 30 до 60 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: