Тустань: Більше ніж скелі

10-ліття діяльності Державного історико-культурного заповідника “Тустань” підсумували на III Міжнародній науковій конференції “Пам’ятки Тустані в контексті освоєння Карпат у доісторичну добу та в середньовіччі; проблеми їх збереження та використання”.

Про головні здобутки та поступ в розвитку Тустані спільно доповіли Василь Рожко, засновник Державного історико-культурного заповідника “Тустань” та Андрій Котлярчук, директор Заповідника.

Василь Рожко розповів про історію заснування та головні завдання, які ставить собі команда заповідника. Мета діяльності команди Тустані це, перш за все, зберігати та досліджувати історичну пам’ятку і цим розвивати суспільство. Серед найважливіших здобутків першого десятиліття діяльності:

  • цінні дослідження Тустанських скель,

  • розроблена спеціальна документація,

  • реставрація будівель дерев’яної Церкви св. Миколая та Бойківської хати,

  • влаштування маршрутів,

  • фестиваль “Тустань”,

  • а також розвиток громади та регіону.

"Тустань - це минуле, яке надихає творити майбутнє. Колись вона була неприступною фортецею, а тепер - культурний осередок відкритий для громади та майбутнього" - підсумував свою розповідь Василь Рожко.

Про розробку мобільного додатку, який показує користувачу давню фортецю на сучасних Тустанських скелях, боротьбу з незаконним будівництвом на території Заповідника та роботу над оновленням експозиції музею, розповів Андрій Котлярчук, директор Державного історико-культурного заповідника Тустань.

Окремо він зазначив на важливості проектів Заповідника, які скеровані на мотивацію громади до започаткування власної справи. Команда Тустані заохочує населення села Урич стартувати бізнес з використанням давніх ремесел, народних промислів та розвивати сільський туризм в регіоні.

Конференція, якою підсумовують діяльність Заповідника має на меті об’єднати зусилля дослідників та практиків з різних галузей довкола питання вивчення та освоєння пам’яток Карпат і Тустані зокрема. Ці обговорення стануть черговим поштовхом для плідної діяльності Заповідника. Команда організаторів сподівається на напрацювання нових ідей та проектів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: