У Львові стартував проект, спрямований на розбудову можливостей роботи з внутрішньо переміщеними особами

За підтримки Мальтійської служби допомоги у Львові стартував проект громадських організацій YMCA Львів та КримSOS, спрямований на розбудову можливостей роботи з внутрішньо переміщеними особами у Західній Україні. Про це повідомила прес-служба ЛМР.

Метою проекту є сприяння в інтеграції та соціальній адаптації осіб, які переселилися на Захід України після анексії Криму та початку військових дій на Донбасі. Проект буде реалізовуватись протягом року і охопить такі основні напрямки:

  • надання малих грантів на розвиток власного бізнесу,
  • юридична підтримка,
  • психологічна допомога,
  • творчі програми для дітей,
  • вивчення української та іноземних мов,
  • підтримка культурних ініціатив.

Надання грантів передбачає відкритий конкурс на отримання фінансової допомоги сім’ями, які втратили власний бізнес і намагаються його відновити, або почати новий після переселення. Усього буде надано 18 грантів  в еквіваленті 2000 євро. Експертна комісія визначить переможців та консультуватиме їх у веденні бізнесу протягом подальших дев’яти місяців, а також моніторитиме виконання затверджених бізнес-планів. Не менш 10-и з 18-и бізнес-ініціатив планується реалізувати в сільській місцевості. Переможців обиратимуть за критеріями новизни та актуальності ідеї, а також активної співпраці з місцевим населенням, що матиме інтеграційні переваги та потенційно сприятиме створенню нових робочих місць. Пріоритетом у фінансуванні буде закупівля обладнання та устаткування (інші статті бюджету потребуватимуть додаткового обґрунтування). Для участі у конкурсі потрібно заповнити Анкету учасника (на Фейсбук-сторінці Lviv City YMCA та сайті www.krymsos.com) та надіслати її на електронну адресу [email protected] до 15 квітня 2016 року (координатор - Мар’яна Жураковська). Результати відбору будуть оголошені 24 квітня 2016 року.

Юридична допомога Проекту має такі напрямки:

  • надання різнопланових юридичних консультацій ВПО,
  • надання консультацій ВПО, які планують заснувати власну справу (порядок державної реєстрації, вибір системи оподаткування тощо),
  • надання юридичних консультацій особам, які мають намір почати спільну справу з ВПО,
  • надання юридичних консультацій особам, які мають бізнес на тимчасово окупованих територіях, з питань зміни місця реєстрації на підконтрольній Україні території,
  • безкоштовне представлення інтересів у судах (за потреби).

Крім того, проводитимуться зустрічі задля підвищення рівня фінансової та правової освіти ВПО, які планують розпочинати/продовжувати свій бізнес в Західній Україні.

Психологічна підтримка охопить групові тренінги та індивідуальну психологічну роботу (до десяти сеансів з кожною особою). Заняття проводитимуть в офісі КримSOS (вулиця Ковжуна, 1) та "Психологічна студія СЕНС". Серед інших будуть працювати змішані групи переселених осіб та львів’ян, які сприятимуть соціальній адаптації ВПО. Тематичні тренінги допоможуть отримати навички релаксації та активізації ресурсів та адаптації в умовах міграції. Метою таких занять є запобігання маргіналізації суспільства і покращення процесів асиміляції переселеного населення до нових умов життя. Учасники тренінгів матимуть змогу підвищити обізнаність про традиційні, культуральні та поведінкові аспекти конкретної місцевості проживання. В рамках зустрічей відбудеться практичне відпрацювання труднощів, пов'язаних з транскультуральними, міжетнічними, мовними та іншими бар'єрами та формування навичок стресостійкості. Окрема інклюзивна програма працюватиме для сімей, які виховують дітей з особливими потребами, а також індивідуально з метою розвитку дітей відповідно до нозології та рівня функціонування дитини. До того ж, надаватиметься допомога батькам особливих дітей в сенсі психологічної підтримки. Програми тренінгів будуть формуватися за запитом (Координатор Кризової психологічної служби - Оксана Наконечна, тел. 0673146895, [email protected]).

Соціальна робота з дітьми має на меті вивчити і забезпечити потреби наймолодшої цільової аудиторії – дітей та підлітків. Наші фахівці запропонують творчі програми для задоволення дитячих потреб ВПО у їхньому новому регіоні проживання. Культурні заходи, а саме: спільні театральні постановки, музичні гуртки, фестивалі з участю дітей переселенців і місцевих, дозволять дітям подолати культурні та мовно-психологічні бар’єри, а також просто познайомитись між собою. Вони отримають так звану терапію мистецтвом і атмосферу для подолання психологічної закритості. До програм залучатимуть також волонтерів, всі заходи будуть безкоштовними.

У рамках соціальної частини вже розпочато набір у інклюзивний парний проект (батько/мати + дитина) "Пара-Тет". Він спрямований на подолання внутрішньокатегоріальних блоків (несприйняття себе самого) і бар’єрів у комунікативнійвзаємодії між соціально вразливими категоріями осіб та жителями міста. Учасники проекту будуватимуть містки до взаєморозуміння разом із командою ведучих акторів міста, професійного психолога та арт-терапевта.  Діяльність проекту поділена на два основні напрямки. Перший - присвячений мистецькій співпраці батьків з дітьми за допомогою арт-терапевтичних практик. Другий - сумісному подоланню соціальних перешкод та набуттю нових навичок для повноцінного суспільного буття. Кількість місць обмежена, тож запрошуємо реєструватися за адресою: http://goo.gl/forms/qm4d0KdkGU. (Координатори - Аліна Космас, тел. 0930205200 та Севіль Канеєва, тел. 066 2090651).

У культурно-соціальному компоненті Проекту заплановано «Гру в нас» - спільний інклюзивний проект, який відкриє можливість творчої самореалізація для переселенців і львів’ян. Спеціальні майстер-класи з акторської майстерності і постановки театральної вистави проведуть відомі актори театру ім. Леся Курбаса.

Розмовний клуб пропонує безкоштовні мовні курси англійської, української та кримськотатарської мов, які проводитимуть для різних вікових груп у місті Львові, по вул.Ковжуна,1, офіс 1, та у місті Дрогобич, за адресою площа Ринок, 1, у міському департаменті соціального захисту. Інтерактивне спілкування з носіями мов та відеоперегляди дозволять отримати не лише практичні мовні навики, а й ознайомитись із культурними традиціями, прикладним мистецтвом та літературою. Заняття відбуватимуться за розкладом: українська мова - середа та п’ятниця о 19.00; англійська – вівторок та четвер о 19.00; кримськотатарська – понеділок о 19.00 та неділя о 15.00 у Львові та Дрогобичі.

Довідка

Львівська область прийняла 12 000 внутрішньо переміщених осіб (3900 з Криму та 8100 з Донецької та Луганської областей). 90% ВПО живуть в орендованому житлі, 60% - в сільській місцевості навколо Львова. Головні їхні потреби на сьогодні – це житло (оренда перевищує або дорівнює середній заробітній платні), зайнятість (лише 300 осіб офіційно працевлаштовані через Державний центр зайнятості), захист прав та інтересів, а також соціальна адаптація. Більшість ВПО твердо зберігають політичну позицію не повертатися додому, поки на їхній території не відновиться українська державність і безпека для них і дітей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: