У Львові стартував Проект, спрямований на розбудову можливостей роботи з внутрішньо переміщеними особами

За підтримки Мальтійської служби допомоги у Львові стартував Проект громадської організації YMCA Львів у партнерстві з ГО КримSOS, спрямований на розбудову можливостей роботи з внутрішньо переміщеними особами (ВПО) у Західній Україні. Про це повідомила прес-служба ЛМР. 

Метою проекту є інтегрувати і соціально адаптувати осіб, які переселилися на захід України після анексії Криму та початку воєнних дій на Донбасі. Проект реалізовуватиметься протягом року і охопить такі основні напрями: надання малих грантів на розвиток власного бізнесу, юридична підтримка, психологічна допомога, творчі програми з дітьми, культура та вивчення мов.

«Надання бізнес-грантів передбачає відкритий конкурс на отримання фінансової допомоги  сім’ями, які втратили власний бізнес і намагаються його відновити (або почати новий) після переселення. Усього буде надано 18 грантів  (еквівалент 2000 євро кожен). Експертна комісія визначить переможців та консультуватиме їх у веденні бізнесу протягом подальших дев’яти місяців, а також моніторитиме виконання затверджених бізнес-планів. Не менше 10-и з 18-и бізнес-ініціатив планується реалізувати в сільській місцевості. Переможців обиратимуть за критеріями новизни та актуальності ідеї та активної співпраці з місцевим населенням, що матиме інтеграційні переваги та потенційне створення нових робочих місць. Особлива увага надаватиметься реалізації бізнес-ідей у сільській місцевості. Фінансування буде забезпечувати переважно обладнання та устаткування (інші статті бюджету потребуватимуть додаткового обґрунтування)», - зазначили організатори.

Для участі у конкурсі потрібно заповнити Анкету учасника (на Фейсбук-сторінці Lviv City YMCA та сайті www.krymsos.com) та надіслати її на електронну адресу [email protected] до 15 квітня 2016 року (координатор - Мар’яна Жураковська). Результати відбору будуть оголошені 24 квітня.

Юридична допомога Проекту має кілька завдань:

  • надання різнопланових юридичних консультацій ВПО
  • надання консультацій ВПО, які планують заснувати власну справу (порядок державної реєстрації, вибір системи оподаткування тощо)
  • надання юридичних консультацій особам, які мають намір почати спільну справу з ВПО
  • надання юридичних консультацій особам, які мають бізнес у тимчасово окупованих територіях, з питань зміни місця реєстрації на підконтрольній Україні території
  • складання процесуальних документів
  • при потребі - безкоштовне представлення інтересів у судах.

«До того ж в рамках Проекту проводитимуться зустрічі задля підвищення рівня правової освіти ВПО, які планують розпочинати/продовжувати свій бізнес в Західній Україні. Такі зустрічі будуть складатися з коротких лекцій з основних правових питань (договірне право, господарське право, податкове право) та індивідуальних консультацій з конкретних випадків. Також юридична служба буде задіяна у співбесідах з учасниками на отримання малих грантів, щоби дати відповідну оцінку чи пораду щодо нормативного забезпечення певного виду діяльності.

Психологічна підтримка охопить групові тренінги та індивідуальну психологічну роботу (до десяти сеансів з кожною особою). Заняття проводитимуть в офісі КримSOS (вулиця Ковжуна, 1) та студії «Сенс». Серед інших будуть працювати змішані групи переселених осіб та львів’ян, які сприятимуть соціальній адаптації ВПО. Тематичні тренінги допоможуть отримати навички релаксації та активізації ресурсів, прийняття рішень, професійного та життєвого самовизначення, вирішення особистих проблем, мотивації, досягнення цілей та адаптації в умовах міграції.

Метою таких занять є запобігання маргіналізації суспільства і покращення процесів асиміляції переселеного населення до нових умов життя. Учасники тренінгів матимуть змогу підвищити обізнаність про традиційні, культуральні та поведінкові аспекти конкретної місцевості проживання. В рамках зустрічей відбудеться практичне відпрацювання труднощів, пов'язаних з транскультуральними, міжетнічними, мовними та іншими бар'єрами та формування навичок стресостійкості. Окрема інклюзивна програма працюватиме для сімей, які виховують дітей з особливими потребами, а також індивідуально з метою розвитку дітей відповідно до нозології та рівня функціонування дитини. До того ж, надаватиметься допомога батькам особливих дітей в сенсі психологічної підтримки. Програми тренінгів будуть формуватися за запитом (координатор психологічної служби - Оксана Наконечна, тел. 0673146895, [email protected]», - додали організатори.

«Соціальна робота з дітьми має на меті вивчити і забезпечити потреби наймолодшої цільової аудиторії – дітей від 5 до 15 років. Наші фахівці запропонують творчі програми для задоволення дитячих потреб ВПО у їхньому новому регіоні проживання. Культурні заходи, а саме: спільні театральні постановки, музичні гуртки, фестивалі з участю дітей переселенців і місцевих, дозволять дітям подолати культурні та мовно-психологічні бар’єри,  а також просто  познайомитись між собою. Вони отримають, так звану, терапію мистецтвом і атмосферу для подолання психологічної закритості. До програм залучатимуть також волонтерів, всі заходи будуть безкоштовними. Уже розпочато набір у перший проект - це інклюзивний парний проект "Пара-Тет". Він спрямований на подолання внутрішньокатегоріальних блоків (несприйняття себе самого) і бар’єрів у комунікативній взаємодії між вразливими категоріями осіб та жителями міста. Учасники проекту будуватимуть містки до взаєморозуміння разом із командою ведучих акторів міста, професійного психолога та арт-терапевта. Кількість місць обмежена, реєструватися за адресою: http://goo.gl/forms/qm4d0KdkGU.

Про інші акції та події можна дізнатися координатори - Аліна Космас, тел. 093020520 та Севіль Канеєва, тел. 0662090651. У культурно-соціальному компоненті Проекту заплановано  «Гру в нас» - спільний інклюзивний проект, який відкриє можливість творчої самореалізація для переселенців і львів’ян. Спеціальні майстер-класи з акторської майстерності і постановки театральної вистави проведуть відомі актори театру ім. Леся Курбаса.

Розмовний клуб пропонує безкоштовні мовні курси англійської, української та кримськотатарської мов, які проводитимуть для різних вікових груп у місті Львові (вул. Ковжуна, 1) та Дрогобичі (площа Ринок, 1, у міському департаменті соцзахисту). Інтерактивне спілкування з носіями мов та відеоперегляди дозволять отримати не лише практичні мовні навики, а й ознайомитись із культурними традиціями, прикладним мистецтвом та елементами літератури народу», - відзначили організатори.

Заняття відбуватимуться за розкладом: українська мова - середа та п’ятниця о 19.00; англійська – вівторок та четвер о 19.00; кримськотатарська – понеділок о 19.00 та неділя о 15.00 у Львові та Дрогобичі.

Довідка

Львівська область прийняла 12 000 внутрішньо переміщених осіб (3900 з Криму та 8100 з Донецької та Луганської областей). 90% ВПО живуть в орендованому житлі, 60% - в сільській місцевості навколо Львова. Головні їхні потреби на сьогодні – це житло (оренда перевищує або дорівнює середній заробітній платні), зайнятість (лише 300 осіб офіційно працевлаштовані через Державний центр зайнятості), захист прав та інтересів, а також соціальна адаптація. Більшість ВПО твердо зберігають політичну позицію не повертатися додому, поки на їхній території не відновиться українська державність і безпека для них і дітей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: