На Львівщині урочисто відкрито спеціалізований зал боксу

Цими днями непересічна подія відбулася у спортивному житті Львівщини. На навчально-спортивній базі літніх видів спорту Міністерства оборони України у м. Львові відбулося урочисте відкриття спеціалізованого залу боксу «АРЕНА БОКСУ». З цієї нагоди відбувся відкритий Кубок Львова з боксу серед чоловіків, присвячений 100-річчю з дня народження Заслуженого тренера України Валентина Старчака. Головний суддя змагань - суддя національної категорії Володимир Лабик (м. Львів).

Справжнє свято спорту відбулося під егідою Міністерство молоді та спорту України, Федерації боксу України, Львівської обласної державної адміністрації, Львівської обласної ради, Львівської міської ради, відділення НОК України у Львівській області, Львівських обласної та міської федерації боксу, навчально-спортивної бази літніх видів спорту Міністерства оборони України та меценатів.

А участь у перших в цьому залі представницьких боксерських змаганнях взяли збірні команди: Республіки Польща, Київської, Львівської областей та збірна Прикарпаття.

Учасників змагань вітали: начальник управління фізичної культури та спорту Львівської обласної державної адміністрації, перший заступник голови відділення НОК України у Львівській області Юрій Майборода; голова федерації боксу Львівської області Богдан Бурда; уславлений львівський боксер, срібний призер Олімпійських Ігор Андрій Котельник, духовний наставник Львівської обласної федерації боксу отець та інші, а своїми мистецькими виступами чудово доповнили свято Заслужений артист України, лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів Андрій Заліско та вихованці Театр спорту Львівського державного університету фізичної культури (керівники Аліна та Михайло Сениці).

Серед учасників турніру - боксери 1987 - 1997 р.н., котрі змагалися у 10 вагових категоріях. Відповідно до міжнародних правил боксу учасники змагань боксували без шоломів, а формат проведення поєдинків серед цієї категорії боксерів складав 3 раунди по 3 хвилини, з відпочинком 1 хвилина між раундом.

За чисельної глядацької аудиторії, запрошених ветеранів боксу, молодих боксерів, журналістів після напружених та яскравих поєдинків переможцями та призерами змагань виявилися:

І місце - збірна команда Львівської області, 45 залікових очок.

ІІ місце - збірна команда Київської області, 37 залікових очок, в активі якої на 2 перемоги більше ніж в суперників.

ІІІ місце  - збірна команда Прикарпаття, 37 залікових очок.

ІV місце - збірна команда Республіки Польща, 29 очок.

В складі  збірної команди Львівщину представляли боксери у наступних вагових категоріях та здобули за підсумками двобоїв наступні залікові очки:

52 кг. мс Тишковець Андрій – 3 перемоги – 6 очок;

56 кг. мс Ветошкін Ярослав – 1 перемога, 1 поразка – 3 очки;

56 кг. кмс Митинський Іван – 2 перемоги, 1 поразка – 5 очок;

64 кг. мс Данча Іван – 2 перемоги – 4 очки;

64 кг. мс Домарацький Захар – 2 перемоги – 4 очки;

69 кг. мс Грінченко Дмитро – 3 перемоги – 6 очок;

75кг. кмс Веджак  Юрій – 1 перемога, 2 поразки – 4 очки;

81кг.  мс Данилевич Андрій – 2 перемоги – 4 очки;

91кг. кмс Пінчук Любомир – 2 перемоги, 1 поразка – 5 очок;

+91 кг. мс Городецький Андрій – 2 перемоги – 4 очки.

Cтарший тренер збірної команди Львівської області: ЗТ України Роман Семенишин; тренери збірної команди Львівської області: ЗТ України Петро Василюк, Андрій Сальва.

Довідково:

Валентин Старчак – один з найвідоміших українських тренерів з боксу у світі. Народився 12 серпня 1916 року. З шістнадцяти років В. Старчак займався боксом. Закінчив Вищу школу тренерів, у 1939 році вчився у Мелітопольському авіаційному училищі штурманів. Воював у Другій світовій війні, був важко поранений і переведений у тил. Наполеглива праця дозволила йому вилікуватись. З 1946 року був тренером збірної Киргизії, займався альпінізмом, здійснив декілька сходжень на тамтешні гори разом зі своїми боксерами.

У 1950 році повернувся в Україну, працював у Дніпропетровському спортивному товаристві «Металург». 1952 року переїхав до Львова в Спортивний Клуб Армії, заснував тут одну з найсильніших боксерських шкіл в Україні. Удостоєний звання Заслуженого тренера УССР. З 1955 року працював у Львівському державному інституті фізичної культури (нині університе). Один з перших тренерів відділення боксу Львівської школи вищої спортивної майстерності. Серед учнів відділення були чемпіони та призери чемпіонатів України та Радянського Союзу:

Мирон Муха – почесний мс, 5-разовий призер чемпіонатів СРСР, 6-разовий чемпіон України, переможець кубку Європи у складі збірної СРСР;

Мирон Крохмальний – мсмк, 7-разовий чемпіон України, срібний призер Спартакіади народів СРСР, переможець кубку Європи у складі збірної СРСР;

Ігор Дегтярьов – професор Московського державного інституту фізичної культури, Почесний мс, 7-разовий чемпіон України;

Борис Мухлинін – чемпіон СРСР серед молоді, 6-разовий чемпіон України;

Веніамін Шаргородський – 3-разовий призер чемпіонатів СРСР, багаторазовий чемпіон України, Заслужений тренер України;

Володимир Метельов – перший чемпіон кол. Радянського Союзу серед львівських боксерів.

3 грудня 1999 року Валентин Старчак помер. Похований на Янівському кладовищі Львова.

Дещо з історії турніру:

Турнір пам'яті ЗТУ В.Є.Старчака вперше відбувся у 2001 році за ініціативи його учнів, в якому взяли участь 96 боксерів. Відтоді змагання стали щорічними. З 2004 року турнір ввійшов до календаря Держкомспорту України та згодом набув статусу турніру класу «А», де переможцям турніру присвоюють звання «Майстра спорту України».

За історію турніру, в змаганнях  брали участь боксери з Казахстану, Узбекистану, Литви, Греції, Молдови, Польщі, Білорусі, Молдови.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: