11 квітня - Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона

З метою підвищення поінформованості населення про хворобу Паркінсона, методи підтримки хворих і членів їх сімей, а також профілактики цієї хвороби, щороку 11 квітня відзначається Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона.  Цей захід був ініційований Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 1997 році. Дата обрана для увічнення пам’яті лікаря Джеймса Паркінсона, який вперше у 1817 році клінічно виявив та описав це захворювання центральної нервової ситеми, яке і отримало його ім’я.

Як правило, хвороба розвивається після 40 років, але можливі випадки початку захворювання і в більш ранньому віці. Основні ознаки хвороби полягають в тремтінні рук, сповільненості рухів, скутості, порушеннях динаміки рухової і психічної активності. З появою утруднення у руховій сфері можуть з’явитися такі порушення як депресія, апатія, розлади сну, а за відсутності необхідної корекції наростають проблеми з пам’яттю. Походження первинного паркінсонізму залишається до кінця не з’ясованим. Прояви обумовлені дегенерацією нервових клітин в ділянці головного мозку, що має назву «чорна субстанція». Ці клітини виробляють дофамін, що бере участь у передачі імпульсів від головного мозку до м’язів та має велике значення у забезпеченні плавності рухів. Факторами ризику розвитку захворювання вважається вік, психоемоційні стреси, супутня судинна патологія на фоні атеросклерозу та артеріальної гіпертензії. Хвороба Паркінсона характеризується безупинним  прогресуванням і, за відсутності лікування, призводить до тяжких порушень активності і значного зниження якості життя.

У зв’язку з тим, що в останні десятиліття значно збільшилась середня тривалість життя людей, у багатьох країнах відмічається помітне збільшення захворюваності на хворобу Паркінсона. Найбільш висока поширеність зарєєстрована в США (100-300 випадків на 100 тисяч населення), найнижча з європейських країн — у Швеції (75 випадків). В Україні поширеність становить близько 130 випадків на 100 тисяч населення.

Як повідомила завідувач Львівського обласного центру екстрапірамідальних розладів Людмила Федоришин, у Львівській області у 2014 році зареєстровано 2231 пацієнт з хворобою Паркінсона та у 2015 році – 2473 пацієнта. Поширеність захворювання у 2014 році становила 1,09 на тисячу населення, у 2015 році – 1,21 на тисячу населення. Протягом 2014 року хворобу Паркінсона вперше виявлено у 230 осіб, протягом 2015 року – у 291 особи. На диспансерному обліку у 2014 році перебувало 1925 хворих  (охоплення диспансерним спостереженням 86,28%), у 2015 році – 2084 хворих (відсоток охоплення диспансерним спостереженням 84,27%).

Ранні прояви та симптоми хвороби Паркінсона:

Тремтіння кінцівок чи голови;

Утруднення при виконанні щоденної активності внаслідок тремтіння;

Зміна почерку - почерк стає дрібним та тремтливим;

Утруднення рухів — рухи рук та ніг стають не такими легкими та плавними, як раніше, хода дрібненькими кроками;

Можлива втрата здібності утримувати предмети (наприклад, чашку);

Обличчя стає застиглим, не таким виразним, яким було раніше.

Помітивши у себе чи у когось з близьких такі симптоми, необхідно звернутися до лікаря. У разі вчасного діагностування та лікування пацієнти з хворобою Паркінсона можуть тривалий час продовжувати активне життя.

Правильну схему лікування може призначити лише досвідчений лікар-невролог. 
78670d8df485ae375d04cfa0354efefa_L

Прес-служба  Департаменту охорони здоров'я ЛОДА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: