Львів’янам спробують зіпсувати Великдень

Усі пам’ятають криваве 9 травня 2011 року у Львові. Спланований мордобій, завезені у супроводі міліції провокатори з червоними прапорами. Аналіз тодішніх подій свідчив – не обійшлося без відповідної рознарядки з Банкової. У результаті – показова картинка для російських та світових ЗМІ про «безчинства бандерівців» у Львові.

19 березня цього року – провокативна акція представників київських ЛГБТ у нашому місті. Каміння, розбиті шибки автобусів. На диво, ніхто не постраждав. Але картинка, спровокована заїжджими ЛГБТ-гастролерами, була створена. Європа побачила Львів у відповідному світлі.

Усе засвідчує: весна – період особливого загострення для організаторів усіляких походів, маршів, парадів та певних сил, які за ними стоять. Мета сумнівних акцій – спровокувати львів’ян і дестабілізувати ситуацію. Зрештою, гібридної війни ніхто не скасовував. Агресор кидає потужні сили на всіх фронтах, у тому числі інформаційному.

Перші сигнали вже є

Повідомлення про акції з неоднозначним змістом у Львові, які можуть відбутися найближчим часом, вже з’явилася в нетрях Інтернету. Зокрема, застереження активних львів’ян та журналістів викликає «Марш величі духу», який має відбутися у місті вже 28 квітня – у річницю створення дивізії СС «Галичина». До організації заходу причетна Олена Незабудка, яка «засвітилася» у схожих акціях у минулі роки. На згаданому марші вишиванок організатори допускають використання державних прапорів та символіки дивізії.

У 2014 році ця подія теж викликала неабиякий резонанс і пройшла під пильним контролем активістів та міліції. Захід розпочався тим, що представники громадськості на чолі з родичами Героїв Небесної Сотні змусили організаторів віддати банер із зображення майданівців.

Як зазначила тоді Ірина Бойків, донька дивізійника Василя Бойківа та сестра загиблого Героя Небесної Сотні, вшановувати майданівців слід у будь-який день, а не у річницю створення дивізії «Галичина» – для відповідної картинки для кремлівських телеканалів.

Львівський активіст, заступник керівника ГО «Народна Самооборона Львівщини» Юрій Мартинюк не має особливих застережень до параду вишиванок у річницю створення дивізії «Галичина».

«Пані Незабудка – відома у Львові персона. Вони такі марші проводять не перший рік. Не думаю, що сьогодні це викличе такий резонанс, як після Революції Гідності чи на початку війни з РФ. Це не більше, ніж їх бажання бути послідовними, – зазначає Ю.Мартинюк. – Інше питання – з якими гаслами ці молоді люди пройдуться Львовом і яка символіка буде у них в руках. Відсутність ажіотажу навколо цієї події, дасть можливість оцінити реальну кількість молодих людей, які з добрими намірами хочуть відзначити дату, як це вони роблять кожного року».

Підтримує проведення акції голова Львівської обласної організації ВО «Свобода» Йосиф Ситник. «А в чому негатив, що українці вийдуть у вишиванках і пройдуться Львовом?! Це не буде демонстрація стягів, символів, які дискредитують Україну. Є ще інформація що 19 травня буде парад вишиванок. А яка різниця між 19 травня і 28 квітня?! Дивізія відіграла свою роль в історії, вона теж боролася за Україну. Я не вважаю, що це погано», – каже свободівець.

За його словами, «Свобода» не є співорганізатором заходу, однак присутність її представників на акції можлива.

Історик Ярослав Грицак переконаний: дата створення дивізії СС «Галичина» – не те свято, яке потрібно святкувати, особливо у нинішній ситуації в державі.

«Як історик я вважаю, що створення дивізії Ваффен СС «Галичина» було помилкою, яка мала дуже недобрі, недалекі наслідки для України, – аргументує Я.Грицак. – Якщо говорити про політичний вимір, вважаю, що дивізія СС «Галичина» не є той епізод в історії, який варто святкувати, особливо у сучасній ситуації в Україні, у ситуації війни, коли до України прихований інтерес Заходу, і ми бачимо, як подібні акції впливають на імідж України».

Святкування такої дати, переконаний історик, є політичною маніпуляцією, яка Україні нічого доброго не принесе: «Як би хто не переконував, але сам факт, що у назві дивізії була абревіатура СС, для читача чи слухача, який не розуміє складностей та історичних деталей, звучить дуже однозначно – як пронацистська організація».

Ярослав Грицак припускає можливість й інших провокацій у Львові. «Ми живемо у часи війни. І це надовго. Живемо у світі, який все далі і все більше буде небезпечний. Тому чекати можна будь-якої терористичної акції і без дати. Тероризм на дати вже більше не зважає», – додає історик.

Провокації на Великдень

Інше повідомлення, яке запустили в соцмережі та на сумнівні сайти, дивує ще більше: «У Львові анархісти з організації «Чорний світанок» оголосили про проведення маршу на 1 травня. Конкретних вимог чи гасел наразі не оголошено, так само, як не відомо точне місце проведення маршу, крім того, що він відбудеться у Львові. Орієнтовно час проведення з 18 до 22 години».

Активіст Юрій Мартинюк вважає: провокації на комуністичні свята у Львові можливі, однак вони не матимуть суттєвого резонансу.

«Я не здивуюся, якщо якась радикальна чи взагалі фейкова організація з приїжджих проведе провокативну акцію, у тому числі на велике свято – Великдень. Формально провокація можлива, – каже активіст. – Але щоб це переросло у якісь серйозні наслідки – я сумніваюся. Громадська активність у Львові на високому рівні. Окрім того, чуємо запевнення, що правоохоронні органи готові повною мірою забезпечити охорону громадського порядку».

Ю.Мартинюк додає: особисто не чув про цю акцію та її організаторів. Активіст нагадує: у попередні два роки у Львові громадські активісти допомогли правоохоронцям запобігти травневим провокаціям. Тоді проводилися спільні наради з силовиками. У разі потреби активісти й зараз готові долучитися до охорони спокою у місті.

Голова ЛОО ВО «Свобода» Йосиф Ситник не виключає: львів’янам можуть спробувати зіпсувати Великдень.

«Можливо, у нас все, зокрема, зважаючи на політичну ситуацію в країні, відсутність Уряду, ситуацію на Сході, – переконаний свободівець. – Цього року комуністичні свята збігаються з Великоднем, тому особи антихристиянської поведінки і статусу хотіли би Великдень для українців, зокрема у Львові, підкорегувати. Такий сценарій подій не виключений».

З його слів, депутати-свободівці, представлені у Львівській міськраді, реагуватимуть вже відомими юридичними методами: «Буде звернення до виконавчих органів щодо ненадання дозволу на проведення таких акцій. Якщо такого рішення не буде з боку міського голови чи виконкому міської ради, буде звернення до суду про заборону подій. Також звернення до Національної поліції у Львівській області та СБУ, щоб вони брали ситуацію під контроль і запобігли таким проявам».

«Самі будемо моніторити ситуацію і тримати на контролі. Сценарій провокацій – на зразок того, що витворялося із ЛГБТ у перший тиждень Великого посту – це, напевно, одна лінія і режисура, – додає Й.Ситник. – Тому громаді Львова, громадським активістам, національно свідомим політичним партіям варто бути пильними, що таке можливе».

Що кажуть силовики?

У Національній поліції Львівщини та обласному управлінні СБУ запевняють: інформацію про можливі провокації відслідковують, вивчають і готові на неї адекватно реагувати.

«Щоб забезпечити правопорядок у Львові та на території області, будемо залучати усі наявні можливості, у тому числі і громадськість. Думаю, громадськість нас підтримає, щоб у Львові та в області був спокій, – каже в.о. начальника ГУ Національної поліції у Львівській області Дмитро Загарія. – Ми це все моніторимо, вивчаємо спільно з СБУ. Разом з громадою не допустимо провокацій і негативних дій, пов’язаних з насильством».

Речник управління СБУ у Львівській області Мирослава Клячківська додає: «Ці факти нам відомі. Вивчаємо їх і готові реагувати на можливі провокації».

«Попередження провокацій – першочергове завдання правоохоронних органів. Якщо ми отримаємо адекватну інформацію від правоохоронців, що буде відбуватися, як вони будуть діяти і що потрібно від активних львів’ян, громадських активістів – будь-які ймовірні провокації приречені на неуспіх. Вони не отримають того ажіотажу, заради якого проводяться», – підсумовує активіст Юрій Мартинюк.

Наталія Шутка
IA ZIK

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: