Посилання дня: "Розстрільний календар" в соцмережах

«Розстрільний календар» - хроніка репресій 1910-х - 1930-х років в Україні, прив'язана до звичайного календаря що виходить у вигляді щоденних постів в Facebook і Twitter.

Ці пости різнопланові, але кожен з них так чи інакше розкриває трагедію однієї людини або кількох людей, що потрапила до безжальної машини тоталітарної держави.

наприклад:

13.04.37 Івана Калянника перевели в спецкорпус київської в'язниці, де змусили визнати вину

або:

Розсекречений повідомлення КДБ УРСР до ЦК КПУ. «Кривавий тиждень» 12 квітня 1989. Львів

Автори проекту - громадські активісти: поетеса, письменниця, перекладачка Олена Герасим'юк і боєць ВСУ Денис Поліщук.

«Не дивлячись на те, що ми не професійні історики, люди зацікавилися - і почали нас читати. Хотілося б, щоб такі статті з'явилися в підручниках української літератури », - сказала Герасим'юк.

«Наша інформація об'єктивна, без оцінок. Людина може самостійно зробити висновки, і такий досвід набагато корисніший. Навіть про чекістів, катів, які безпосередньо виконували вироки, ми даємо тільки факти », - підкреслив Поліщук.

«Розстрільний календар», за словами його творців - тільки початок. У Гюрасим'юк і Поліщука ще багато ідей для реалізації. Наприклад, інформаційна платформа, на якій розповідатиметься про те, що відбувається в тюрмах. Інший проект, який обіцяють скоро запустити - міні-лекторій з трьох лекцій. Перша буде присвячена людям, які боролися з тоталітарним радянським державою. Друга - про те, як захищати свої права в юридичному сенсі. Нарешті, відвідувачам третьої розкажуть (і покажуть) основні фізичні прийоми самозахисту, які працюють, «навіть якщо ти худенька маленька дівчинка».

(via)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: