На Донбасі тепер ростимуть груші в пам’ять про донецького українця

В День довкілля, у місті Дружківка Донецької області на шкільному подвір’ї навчально-виховного закладу №14, з’явилась алея пам’яті Олекси Тихого – людини, яка віддала своє життя за те, щоб ми усі разом жили у вільній і незалежній державі. Дивись.інфо побувало на святі і розповість про те, як воно відбувалось.

Олекса Тихого називають справжнім донецьким українцем, який був правозахисником, засновником Української Громадської Групи Сприяння виконанню Гельсінських Узгоджень (Українська Гельськінська Група), вчителем у школах Донецької області. Він понад усе любив свою Донеччину . Її степи, байраки, лісосмуги, терикони. Любив і її людей, невтомних трударів землі, заводів, фабрик, шахт.

Мабуть, через свою простоту душевну, через природний український патріотизм Олексій Тихий зачепив, навмисне, не хотячи, найболючішу жилу. Ця жила — національне питання, і зачепив він свідомо розуміючи, що йому загрожує. Адже на цифрах показано було результати «мудрої» національної політики партії у сфері культури. Так, зокрема, Тихий виявив, що з 1200 шкіл Донеччини тільки сотня була з українською мовою викладання. Це був фактично геноцид: цілеспрямована політика радянської держави на винищення української культури, українського народу. О.Тихому було пред'явлено не одне звинувачення. Коли організувалася Гельсінкська група, то його заарештували за звинуваченням у «зведенні наклепницьких вигадок, що паплюжать радянський державний та суспільний лад». Довгі роки перебування в ув'язненні, голодівки-протести виснажили здоров'я Олекси Тихого і він помер.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1038291899583140&set=a.121820231230316.29750.100002070191319&type=3&theater

Однак пам’ять про людину повік не згаса, вона лиш зростає в невпинності літ. За доброї ініціативи працівників місцевого відділу освіти, колективу працівників школи та їх вихованців вдалось отримати для алеї садженці із садиби, де народився визначний український діяч в хуторі Іжевка, що біля Дружківки. Там донині ростуть дерева і приносять свої плоди, посаджені його руками. За словами сина Олекси Тихого Володимира, батько груші сам привіз і посадив у своєму саді, а ще роздав сусідам і знайомим.

Алею імені Олекси Тихого неспроста вирішили створити на шкільному подвір’ї Олексієво-Дружківської школи №14, адже тут він навчався та працював учителем.

Визначна подія зібрала чимало гостей з різних регіонів України, окрім представників тутешньої влади, у закладанні алеї взяли участь і патріотична громадськість Донбасу та журналісти із Західної України. Разом з школярами журналісти в рамках проекту Донецького прес-клубу «Схід і Захід разом» висадили 5 дерев, які символізують якраз 5 регіонів (Франківська, Тернопільська, Львівська, Чернівецька та Закарпатська області). Відтак побажавши гарного росту та хорошого врожаю, усі дружньо зробили світлини на згадку.

Варто відзначити, що наступного року, 27 січня, виповнюється 90 років з дня народження Олекси Тихого. Ця подія буде відмічатися не тільки на маленькій батьківщині українця, а й по всій Україні.

Роман Матвіюк, фото автора

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: