Опитування: всупереч політичній кризі, українці сподіваються на реформи і членство в ЄС

Нове соціологічне опитування, оприлюднене Центром аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту (МРІ), виявило зростання невдоволення серед українських громадян своїм урядом та темпом реформ, особливо у сфері боротьби з корупцією.

За результатами дослідження, рекордна кількість опитаних (76%) вважають, що справи в країні йдуть у неправильному напрямку. Рівень схвалення роботи президента знизився з 25 до 17 відсотків, а підтримка уряду і парламенту опустилася нижче 10 відсотків.

Зі слів Стіва Нікса, Регіонального директора МРІ в Євразії, низьку підтримку суспільства можна пояснити цілою низкою існуючих в Україні проблем, таких як економічна криза, збройний конфлікт на сході України, а також нещодавні політичні несподіванки – звільнення з Генпрокуратури відомого поборника антикорупційних реформ та відставка прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, про яку стало відомо цього тижня. Однак, стверджує він, все ще існують підстави для оптимізму.

«Громадяни України розуміють, наскільки згубним є вплив корупції на політичний та економічний розвиток країни. Саме тому запит суспільства на зміни залишається високим, – сказав пан Нікс. – Ефективне управління та втілення конкретних реформ є завданням президента країни і нового прем'єр-міністра»

Більше половини опитаних вважають, що антикорупційні реформи повинні бути пріоритетом державної політики, а 58 відсотків підтримують створення нових органів для боротьби з корупцією в Україні. Проте тільки 34 відсотки опитаних вірять у потенційну ефективність антикорупційних заходів.

Незважаючи на ці труднощі, опитування також показало постійну підтримку курсу європейської інтеграції: 55 відсотків респондентів хочуть бачити Україну в Європейському Союзі.

«Для досягнення успіху Україні необхідно зробити ще чимало. Один з найважливіших кроків – це довести можливість проведення реформ і показати, що вони вже відбуваються, – стверджує Стів Нікс. – Результати опитування мали б заохотити реформаторів продовжувати працювати в цьому напрямку, адже вони свідчать, що українське суспільство, як і раніше, їх твердо у цьому підтримує»

опитування

Методологія

Опитування було проведено в усіх регіонах України (за винятком окупованих територій Криму, Донецької та Луганської областей) з 18 лютого по 4 березня 2016 року). Національне опитування проводилося за випадковою вибіркою, яка включала 2400 постійних жителів України віком від 18 років і які мають право голосу. Статистична похибка не перевищує 2,0% у сторону збільшення/зменшення, а коефіцієнт досяжності становив 63,0%. Опитування також включає додаткову вибірку у Миколаївській та Херсонській областях (1125 респондентів).

Опитування було проведене Соціологічною групою «Рейтинг» спільно з Центром аналізу та соціологічних досліджень МРІ та за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку.

Центр аналізу та соціологічних досліджень МРІ опирається на більш ніж двадцятилітній досвід проведення досліджень громадської думки і використовує як традиційні підходи, так і нові методи дослідження та аналізу громадської думки, завдяки яким Інститут допомагає політичним партіям більше прислухатися до виборців, а народним обранцям усіх рівнів влади служити краще на благо громадян, а також сприяє більш широкому залученню недостатньо представлених верств населення та громадян у цілому до політичного процесу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: