У Львові науковці України і Польщі обговорюють проблеми розвитку та реалізації потенціалу транскордонного співробітництва

Сьогодні, 18 квітня, у Львівському національному університеті імені Івана Франка розпочала роботу Міжнародна науково-практична конференція «Соціально-економічний потенціал транскордонного співробітництва».

Повідомляє Дивись.Інфо.

Упродовж двох днів  у Львівському університеті понад 100 науковців, представників органів місцевого самоврядування з України, Республіки Польщі, Словацької Республіки, Туреччини беруть участь у конференції, що має на меті дослідження напрямів розвитку транскордонного співробітництва у контексті реалізації Угоди про Асоціацію України з Європейським Союзом.

За словами ректора ЛНУ імені Івана Франка, професора Володимира Мельника, конференція сприятиме реалізації важливих програм, які допоможуть економіці України вийти з етапу стагнації, що забезпечить формування сприятливого клімату для впровадження європейських стандартів в життєдіяльність нашої області.

Перший заступник голови ЛОДА Ростислав Замлинський, зазначив що Євроінтеграційний вектор України було відстояно на Майдані, і сьогодні в цьому напрямку рухається уся країна

За його словами, саме Львівська область має стати локомотивом руху нашої країни в Європу.

«У Стратегії розвитку нашої області до 2020 року одним із пріоритетів є транскордонне співробітництво та співпраця між прикордонними містами Львівщини та Польщі. У нас є багато спільних проектів, які реалізуються на території області. І чимало спільних ініціатив попереду. Для нас є дуже важливим і цікавим досвід Польщі в процесі децентралізації, який допоможе нам якнайкраще провести цю реформу. Окрім того, ми зацікавлені співпрацювати в питанні розвитку прикордонної та дорожньої інфраструктури», - сказав Замлинський.

Декан економічного факультету Ростислав Михайлишин, додав, що проведення такої конференції є результатом поглиблення співпраці між науковцями-економістами Львівського університету й науковцями провідних вищих навчальних закладів Польщі й інших країн ЄС

«Сьогодні перед Українською державою стоїть непросте завдання бо одночасно триває два процеси – формування власний економічний простір та інтеграція в європейський економічний простір. А тому реалізація потенціалу транскордонного співробітництва з країнами-сусідами Центрально-Східної Європи – один із найважливіших кроків на шляху до євроінтеграції України», - додав Ростислав Михайлишин.

Проректор Жешувського університету Ґжеґош Слюсаж також підкреслив важливість розвитку українсько-польського та польсько-українського співробітництва.

«Кожен регіон має великий потенціал, але не кожен його вміло використовує», - вважає Ґжеґош Слюсаж. На його думку, проведення науково-практичної конференції буде доброю платформою для обміну думками, досвідом та успішними практиками.

Привітав учасників конференції консул Генерального консульства Республіки Польща у Львові Влодзімєж Сульгостовскі. У своєму виступі пан Консул наголосив на досвіді українсько-польських добросусідських відносин і відзначив велику кількість представників польської делегації, яка бере участь в обговоренні важливих питань, пов’язаних із розширенням транскордонного співробітництва.

Організаторами конференції є Львівський національний університет імені Івана Франка, ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М.І. Долішнього НАН України», Головне управління статистики у Львівській області, Жешувський університет (Республіка Польща), Статистичне управління Підкарпатського воєводства (Республіка Польща), Статистичне управління у м. Пряшів (Словацька Республіка), громадська організація «Європейський діалог».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: