Львівська залізниця готується до Всесвітнього Дня охорони праці

У рамках підготовки до проведення Дня охорони праці на вокзалі станції Львів відбулася семінар-нарада керівників служб та підрозділів львівського залізничного вузла із представниками Головного управління Держпраці у Львівській області та регіональних відділень фондів соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та тимчасової втрати працездатності. Залізничники обговорили із відповідними спеціалістами останні випадки виробничого травматизму та проблемні питання у сфері охорони праці. Про це повідомила прес-служба ЛЗ.

 «Охорона праці – це надзвичайно відповідальне питання. Згідно із законодавством, за порушення норм охорони праці керівники несуть кримінальну відповідальність. Тому такі зустрічі вкрай важливі. Нам потрібно постійно зустрічатися та вчитися, аби охорона праці була на найвищому рівні. Наше спільне завдання – щоб працівники поверталися із роботи додому здоровими та живими», - наголосив під час семінару-наради в.о. начальника регіональної філії «Львівська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» Іван Груник.

«Кожен роботодавець повинен усвідомлювати, що найцінніше – це життя людини, а не виконання планів та показників», - наголосив заступник начальника Головного управління Держпраці у Львівській області Андрій Стецько. Також він подякував залізничникам за розуміння важливості охорони праці та пообіцяв, що фахівці відомства завжди готові надати посильну допомогу.

Опісля проведення семінару-наради для підприємств та підрозділів Львівської дирекції, подібні зустрічі проведуть і для працівників інших дирекцій Львівської магістралі.

Додамо, від 28 березня у підрозділах регіональної філії «Львівська залізниця» триває особливий режим роботи з охорони праці. Протягом чотирьох тижнів фахівці провели понад 3 260 перевірок та виявили більше 12,7 тис. порушень. Станом на сьогодні 11 тис 650 порушень уже усунули, однак керівництво магістралі чітко ставить завдання повного усунення недоліків на виробництві.

«Всі, хто систематично порушує норми охорони праці, будуть звільнені із займаних посад і аж до звільнення із транспорту. Однак, хочу наголосити, що наша основна мета – це працювати так, щоб зауважень не було», - зазначив Іван Груник.

 DSC_7479 DSC_7568

Довідково.

За ініціативи Міжнародної організації праці (МОП) з метою привернення уваги світової спільноти до питань охорони праці та смертності працівників на робочому місці щорічно 28 квітня, починаючи з 2002 року, понад 100 країн світу відзначають Всесвітній день охорони праці. Наша держава підтримала цю ініціативу і відповідно до Указу Президента від 18.08.2006 № 685/2006 визначила 28 квітня як День охорони праці в Україні.

У 2016 році Всесвітній день охорони праці за рекомендацією МОП відзначатиметься під девізом «Стрес на робочому місці: колективний виклик».

Стрес – фізична та емоційна реакція організму, яка виникає тоді, коли посадові обов’язки не відповідають здібностям, ресурсам і потребам працівника. Стрес на робочому місці не є виключно негативним явищем, проте, надмірності (сильний, тривалий, регулярний) — неприпустимі. Близько половини робітників у ЄС працюють в умовах стресу, а зростання кількості порушень, пов’язаних зі стресом на робочому місці, зумовлене поширенням гнучких і нестабільних форм зайнятості (72% від загальної кількості респондентів), надмірним навантаженням працівників (66%),  а також такими  явищами  як моральне та фізичне насилля (59%). Результати досліджень, проведених в Європі та інших розвинених країнах, засвідчили, що стрес на робочому місці є причиною 50-60% усіх втрачених робочих днів.

Довготривала дія стресу на робочому місці може призвести до виникнення безсоння, емоційного занепокоєння, мігрені, хронічної втоми, депресії, гіпертонії, виразкової хвороби шлунку, захворювань серцево-судинної системи, нещасного випадку та навіть самогубства.

Аналіз причин нещасних випадків по Україні свідчить про те, що серед них друге місце посідають саме психофізіологічні причини (близько 23% від загальної кількості випадків), до яких і належить стрес на робочому місці. Сьогодні українські працівники зазнають стресу частіше через скорочення можливостей для отримання бажаної роботи, страх її втратити, суттєве зниження фінансової стабільності тощо. Вчасне розпізнання залежності стану працівника від стресу, який він отримав, може зберегти його життя або як мінімум здоров’я.

Управління стресом має стати основним пріоритетом як для роботодавців, так і для самих працівників. Керівникам і працівникам підприємств, установ та організацій необхідно спільно розробити заходи, спрямовані на запобігання стресів та їх потенційним наслідкам на робочому місці.

Пам’ятаймо завжди,  що дотримання законодавства у сфері охорони праці та промислової безпеки є запорукою збереження найціннішого  – людського життя.

Це дасть змогу дітям рости у повноцінних сім’ях і бути щасливими.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: