Віце-президент ЄІБ відвідав Львівську магістраль та перевірив хід будівництва Бескидського тунелю

DSC_7398-1080x675

На перегоні Бескид-Скотарське Львівської залізниці тривають роботи з будівництва двоколійного залізничного Бескидського тунелю, який має вже у 2017 році замінити в експлуатації старий одноколійний тунель.

Виконання цього проекту стоїть на особливому контролі в уряду України, ПАТ «Укрзалізниця» та міжнародних інституцій, які долучені до реалізації будівництва. Нещодавно під час виїзної наради проінспектував хід робіт і віце-президент Європейського інвестиційного банку Ласло Бараньяй.

Члени робочої групи, у складі якої окрім делегації ЄІБ були також представники міністерства інфраструктури, правління ПАТ «Укрзалізниця», Львівської ОДА, керівництво регіональної філії «Львівська залізниця», фахівці підрядника та ін., оглянули західний і східний портали тунелю, роботи з прокладання нижнього уступу, територію будівельного майданчика. Під час наради Ласло Бараньяй наголосив, що на етапі підготовки усім сторонам довелося чимало попрацювати, аби узгодити різні нюанси, однак, все вдалося вирішити і цей проект уже став зразком і прикладом, аби наступні проекти реалізовувалися ще швидше. «Не хочу перебільшувати значення цього проекту, але варто наголосити на його важливості для української сторони. Він поєднує Україну з Європою та виступає своєрідною сполучною ланкою між Європою та Азією, — зазначив віце-президент ЄІБ. — Думаю, проект перебуває під надійним контролем. Ті, хто його забезпечує, працюють дуже ефективно. Це буде чудовий приклад для всіх партнерів, що працюють над цим та іншими проектами, а також для інших інституцій».

Також Ласло Бараньяй розповів, що ЄІБ спільно з ЄБРР та іншими міжнародними фінансовими структурами планують взяти участь у фінансуванні й інших інфраструктурних проектів в Україні. Зокрема, він зазначив: «У нас є трирічний інвестиційний план, згідно з яким заплановано вкласти в Україну протягом трьох років три мільярди євро. Так, абсолютно однозначно можна сказати, що у нас є й інші проекти та плани співпраці з залізницею. Це проекти електрифікації, які плануються до підписання цього року, проект придбання локомотивів, нового рухомого складу, нових двигунів. Все це є основою для плідного майбутнього співробітництва».

Ласло Бараньяй подякував усім працівникам, які щоденно перебувають на об’єкті, високо оцінив їх важку працю і наголосив, що належні умови праці є пріоритетним питанням для керівників, які організовують роботу на об’єкті.

Особливу вагу будівництва Бескидськго тунелю для розвитку транзитного потенціалу України та збільшення показників вантажних перевезень відзначив і в.о. голови правління ПАТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов. «Можна з повним правом зазначити, що це один з успішних та показових проектів. Серйозних проблем, які б вимагали втручання, на сьогоднішній день немає. Є технічні поточні питання, що завжди вирішуються робочим порядком, — запевнив керівник. — Приємно спостерігати за проектом, який добре просувається. У цьому великий вклад як спеціалістів, що тут працюють, так і керівництва Львівської залізниці. І ми це глибоко цінуємо».

Уже на етапі будівництва Бескидського тунелю його переваги відчувають мешканці Львівщини. Про це розповідав учасникам виїзної наради перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський. Зокрема, за словами посадовця, такі проекти сприяють європейській інтеграції, міжнародному співробітництву та посилюють економічний розвиток, адже це — наявність інфраструктури, розвиток бізнесу, логістичні центи і багато чого іншого. Особливий позитив – робочі місця для місцевих жителів. «Люди, які тут мешкають, мають можливість працевлаштуватися і заробити кошти для утримання своїх сімей, — зазначив Ростислав Замлинський. — Ми впевнені, що такі проекти є знаковими, бо підтверджують, що саме на Львівщині можуть успішно реалізовуватися проекти, що фінансуються Європейським Союзом. Це додатковий аргумент для інвестора про безпечне ведення бізнесу в нашому регіоні, адже Європейський інвестиційний банк вкладає сюди свої кошти».

У Львівській ОДА також відзначили тісну і плідну співпрацю з Львівською залізницею. «У нас тісна співпраця з Львівською залізницею. До прикладу, скоро презентуємо проект веловагону, який стане першим в Україні проектом для розвитку активного туризму, — сказав перший заступник голови ЛОДА. — Ми також підтримуємо проект з електрифікації залізниці. Це додаткова можливість для збільшення пасажиро- та вантажопотоків. Бізнес повинен зрозуміти, що існують альтернативні шляхи поставки тих чи інших товарів».

Загалом у процесі виїзної наради на об’єкт залізничники доповіли присутнім, що сьогодні у тунелі тривають роботи з прокладання нижнього уступу тунелю, пройдено вже понад 430 м. Розпочали влаштування ніш та камер. Освоєно перший транш ЄІБ у розмірі 5 млн. євро, другий транш зараз у процесі документування, його заплановано отримати у травні. Загалом ЄІБ відповідно до контракту профінансує роботи на 55 млн. євро. Роботи виконуються відповідно до графіка, з деяким випередженням термінів.

Виконувач обов’язків начальника регіональної філії “Львівська залізниця» ПАТ «Укрзалізниця» Іван Груник висловив вдячність будівельникам за злагоджену та оперативну роботу, однак зазначив, що не ставить завдання у гонитві за показниками скоротити час будівництва, натомість вимагає скрупульозно дотримуватися технології виконання робіт, дотримуватися усіх вимог щодо роботи з матеріалами та механізмами, підтримувати високий рівень дотримання вимог техніки безпеки та охорони праці.

Довідково. Будівництво двоколійного Бескидського тунелю розпочали у листопаді 2013 року. Він зводиться на відстані 30 метрів зліва від теперішнього, довжина становить 1764 м. Для проходки тунелю обрали новоавстрійський метод (будівництво передбачено як вибуховим, так і прохідницьким методами з використанням випереджувального екрану).

21 січня 2016 року на об’єкті відбулися урочистості з нагоди завершення першого етапу будівництва.

Після введення в експлуатацію двоколійного тунелю пропускна спроможність збільшиться з 47 до 100 пар поїздів на добу та швидкість проходження тунелю зросте з 40 до 60 км/год.

Вартість проекту – 2,2 млрд. грн.

DSC_7400 DSC_7398-1080x675 DSC_7342

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: