Ставропігійське вище професійне училище м. Львова святкує 430-річчя

11-13 травня відбудуться урочисті заходи з нагоди 430-річчя освітньої та друкарської діяльності ДНЗ «Ставропігійське вище професійне училище м. Львова». Ставропігійське вище професійне училище м. Львова – один із навчальних закладів Львова, де учнів навчають друкарській справі. Про це повідомила прес-служба ЛМР.

Урочисті заходи:

11 травня о 15.00 год – урочисте відкриття з нагоди 430-ої річниці освітньої та друкарської діяльності Ставропігійського ВПУ м. Львова за адресою: м. Львів, вул. Є. Плужника, 6, актовий зал.

12 травня о 10.00 год – презентація напрямів діяльності Львівського Ставропігійського братства та видатних постатей Ставропігії у період з 1586 до 2016 р. за адресою: м. Львів, вул. І.Федорова, 9.

12 травня о 12.30 год – відкриття з метою забезпечення сучасних освітніх технологій для підготовки фахівців у галузі поліграфії Навчально-практичного центру поліграфічного виробництва з використання обладнання ТзОВ «Xerox (Україна) ЛТД» за адресою: м. Львів, вул. І.Федорова, 9.

У заходах візьмуть участь представники Міністерства освіти і науки України, Львівської обласної державної адміністрації, Львівської міської ради, управління освіти м. Львова та департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації, а також роботодавці – соціальні партнери Ставропігійського ВПУ м. Львова, керівники навчальних закладів України з підготовки фахівців для поліграфічної галузі.

«Державний навчальний заклад «Ставропігійське вище професійне училище м. Львова» бере свій початок від першої освітньої установи в Україні – братської школи Львівського Успенського братства. Львівське братство було першою організацією, що опікувалася освітнім, культурним, громадським життям українців, а також провадила політичну боротьбу за права українського населення. Згодом Львівське братство одержало грамоту ставропігії, тобто право незалежності від місцевої церковної влади, і стало називатися Львівським Ставропігійським братством.  Діяльність братства в історію увійшло як перше українське відродження.

Свою культурну діяльність Львівське братство розпочало з організації української міської школи вищого, ніж усі дотеперішні, рівня і з викупу від лихваря друкарні Івана Федорова. Від січня 1586 року у Львові офіційно діє славнозвісна братська школа. Саме цей період – кінець 1585 – початок 1586 року – звичайно вважають за початок братської Ставропігійської школи і друкарні», - розповідають організатори.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: