Чаплінський розпочав розробку концепції просторового розвитку міста

Чаплінський

Добровільна ініціативна група, що охоплює фахівців із різних галузей, працює над проектом концепції просторового розвитку Львова.

Це набір керівних принципів та пріоритетів, які мають лягти в основу подальшого формування містобудівної документації та місцевих правил забудови, а також повинні інтегрувати питання економіки, екології, соціальної сфери й культури як відправних точок до оновлення простору міста.

Група має на меті запропонувати для Львова комплексний стратегічний підхід до розвитку й регулювання міського простору на основі сучасних урбаністичних методів та із врахуванням місцевого контексту.

Концепція просторового розвитку міста є елементом неформального планування і повинна стати дороговказом для визначення пріоритетів, розв’язку проблемних ситуацій та пошуку найкращого рішення у містоплануванні. Формується певна ідеологія міста, до якої можна апелювати в суперечливих питаннях. Її підготовка відбуватиметься із багатоетапним залученням експертних середовищ та громадськості, оскільки фактично має стати соціальним договором порозуміння між баченнями різних груп інтересів щодо великого спільного ресурсу – простору міста.

«Упродовж останнього року Львів, напевно, побив рекорд серед інших міст за різноманітними акціями у співпраці з іноземними урбаністами та архітекторами. Зараз ми розробляємо просторову концепцію, яка є, так би мовити, доктриною міста, що стосується не винятково архітектури, а й економіки, транспорту, інших сфер... І, власне, ми опиралися на подібні приклади Ляйпцігу, програму Відня «Step 2025», яка для нас є дуже доступною. Цей документ дасть нам можливість відмежувати активні середовища від професійних кіл, тому що єдиний шанс дійти до примирення – це залучити максимальну кількість різноманітних верств спеціалістів та громади», - розповів Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

«Ми намагаємось зробити цю просторову концепцію максимально інклюзивною. Тобто, простір міста є простором взаємодії великої кількості груп інтересів. Відтак, ми прагнемо зробити ту концепцію, яка буде неконфліктною і зможе стати спільним ґрунтом для таких груп», - розповіла соціолог Центру міської історії Наталія Отріщенко.

За словами головного архітектора ДПІ «Містопроект» Юрія Столярова, напрацьовані принципи сприятимуть подальшому плануванню міста на різних рівнях і в різних масштабах. Відтак, можливі подальші застосування концепції:

● додаток до конкурсних завдань, до завдання на розробку містобудівної документації, до вихідних даних на проектування;

● розробка місцевих правил забудови;

● аргумент, чому треба вносити зміни в містобудівну документацію або змінювати її повністю,

● основа для розробки секторальних стратегій та стратегій розвитку окремих територій;

● затвердження пріоритетів у мобільності та пріоритетів сталого розвитку міста;

● дозволить перевести дискусію від обговорення норм до обговорення принципів та пріоритетів;

● дасть можливість побачити кожну локальну дію в перспективі майбутнього.

19 травня о 18.30 год в актовій залі ДПІ «Містопроект» (вул. Чупринки, 71) відбудеться відкрита презентація та обговорення намірів щодо розробки Концепції, на яку запрошують усіх охочих долучитися.

.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: