До Львова привезли унікальні ікони Святого Юрія

Шанувальників українського сакрального мистецтва та дослідників особливостей західноукраїнської іконографії закликають не зволікати і відвідати виставку  експонованих у Львові унікальних ікон Святого Юрія, передає DailyLviv.

Серед найбільш унікальних експонатів можна виокремити найдавнішу ікону ХІV століття святого Юрія зі села Станилі на Львівщині, єдину у збірці музею ікону святого Євстахія.

«Вперше експонують ікону святого Юрія Змієборця з житієм зі села Потелича початку XVІІ століття, яка дотепер перебувала під пізнішим записом. Окрім зразків давнього українського мистецтва, також представлені відомі барокові ікони Жовківської іконописної школи та майстрів Івана Рутковича, Йова Конзелевича. Заслуговують уваги поодинокі зразки народної ікони, яка, на думку мистецтвознавиці Марії Гелитович, є «найпершим зразком модерну в українському мистецтві», що більш яскраво представлений вже починаючи з ХVІІІ століття.

Перші дві зали виставки присвячені іконам святого Юрія, особливе почитання якого відоме серед візантійських імператорів вже від V століття. А про те чому саме святий Юрій став покровителем Львова достеменно сказати не можна.

Він жив у другій половині ІІІ століття на території сучасної Туреччини в Каппадокії й був зі знатного роду і досяг великих військових успіхів за часів правління імператора Діоклетіана. Та через свою віру у Христа відмовився поклонятися поганським богам, за що загинув мученицькою смертю близько 303 року.

Одним із найбільш відомих чуд святого Юрія вважають «Чудо зі змієм», що часто зображають у житійних іконах святого. Подія сталася тоді, коли Юрій проїжджав на коні попри місто, яке тримав у страху лютий змій.

Мешканці цього міста були змушені віддавати чудовиську своїх юнаків та дівчат. Юрій прибув якраз тоді, коли черга надійшла до доньки царя. Отже, воїн відважився побороти змія, якого і переміг у бою. Після чуда містяни прийняли християнство.

Отже, на виставці представлені твори, які відображають різноманіття іконографії святого Юрія на українських землях, здебільшого – на Західній Україні. Окрім традиційних ікон, де святий Юрій зображений вершником-змієборцем, також можна ознайомитися з житійними іконами та образами з молільного ряду (деізісу), де св. Юрій представлений не у військових обладунках, а в хітоні та гіматії з хрестом в руках, що вказує на нього як на мученика (свідка віри).», - розповідається у публікації.

Триватиме виставка до  18 травня. Її відкриття  було приурочене до 760-річчя Львова, адже покровителем міста з часів заснування вважають святого Юрія. Підготувала виставку команда реставраторів та дослідників Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького під керівництвом завідувача музейного відділу давнього мистецтва Марії Гелитович. Левова частка ікон представлена вперше. Після закриття виставки  більшість ікон повернуть до фондосховищ, і лиш деякі можна буде побачити на постійній експозиції музею

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: