На Львівщині між бійцями АТО та фермером не можуть поділити землю

земля

На Львівщині в Буському районі виник земельний конфлікт. На території Куткірської сільської ради біля села Острів є ділянка площею 20 гектарів. Там хочуть збудувати квартал для бійців і ветеранів АТО, але цю ж ділянку затвердили для одного фермера.

В коментарі ІА Дивись.info, співзасновник ГО «Буська районна асоціація учасників АТО», заступник голови Буської районної ради Роман Фурда, розповів, що близько 187 хлопців повернулися з зони АТО. Частина з яких не отримали земельної ділянки, тому було вирішено знайти достойну земельну ділянку в межах Буського району, яка б була наближеною до інфраструктури, громадського транспорту, а також підпадала б під державну програму індивідуального житлового будівництва на селі, яка передбачає безвідсотковий кредит на будівництво житла ветеранам АТО.

«Всі місцеві ради мають під забудови ділянки для учасників бойових дій, тому була створена комісія при районній раді аби вирішити це питання. Це мав бути квартал для атовців. Ділянка близько 20 га. Ми проконсультувалися зі всіма службами по інфраструктурі і щодо підведння живлення та газу, всі це узгодили, тому думали, що проблем не буде», - розповів Роман Фурда.

Але сталось зовсім по-іншому. Коли асоціація учасники АТО звернулися до Куткірської сільської ради, їм відмовили, повідомивши, що під цю ділянку вже є виготовлена документація іншій людині.

«Ми подали запит до відділу Держгеокадастру у Буському районі, нам дали відповідь, що жодної затвердженої документації на ту ділянку немає. Ще в 2014 році було рішення віддати ту ділянку під фермерське господарство, але жодних затверджених документів немає. Також було проведено громадські слухання, щодо цього питання, але представників асоціації не запросили. Це питання вирішувалось на наступній сесії. Воно було вирішено на користь фермера, і нам повідомили, що та ділянка дуже хорошої якості, аби передати її учасникам АТО», - розповів Роман Фурда.

Kutkir

Також він додав, що наразі направлено звернення до відділу Держгеокадастру у Буському районі, аби ті не приймали ніякого рішення по зазначеній ділянці. Щоб згодом провести громадські слухання і переконати людей та депутатів, щоб ділянку виділили під будівництво.

В.о. начальника відділу Держгеокадастру у Буському районі Любомир Троць у коментарі ІА Дивись.info підтвердив, що в 2014 році Куткірська сільська рада прийняла рішення щодо виділення Михайлу Кадиляку землі для садівництва, а в 2016 році було прийняте рішення на дозвіл введення господарства.

«Щодо цього проекту, то відведення господарства Кадиляку ми не затвердили. І з зауваженнями ми йому проект повернули на доопрацювання. Якшо зауваження будуть виправлені, то ми будемо змушенні його погодити. Частково Куткірська сільська рада ображена, що від них постійно забирають землю в сторону с. Красного, тому вони не хочуть йти на співпрацю», - сказав Любомир Троць.

Також він додав, що таких перспективних ділянок під схожі квартали на території селищ Красне і в Буську вже нема.

Як підтвердив ІА Дивись.info  сам підприємець фермерського господарства Михайло Кадиляк, він вже подав доопрацьовані документи і чекає відповіді від Держгеокадастру. Також він підтвердив, що для фермерства йому виділять ще одну ділянку в 20 гектарів, а також 3 ділянки за межами с. Красного 3.

В Куткірській сільскій раді повідомили, що вищезгадана земельна ділянка орієнтовною площею 24 гектарів – є землею сільськогосподарського призначення і знаходиться у резервному фонді, та на даній земельній ділянці є меліоративна система тому вона не підлягає під забудову.

«На цій земельній ділянці не розробляла генерального плану забудови с. Острів. За поданою заявою громадянина Кадиляка М. С. у 2014 році про надання земельної ділянки для ведення фермерського господарства, Рішенням 41 сесії 6 скликання Куткірської с/р від 03.10.2014 року №278 йому було надано дозвіл на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки загальною площею 24,0 гектарів для ведення садівництва і для передачі в оренду. Зазначене рішення півторарічної давності є законним і спроб його оскарження з будь якого боку, навіть прокуратурою району - не було», - йдеться в повідомлені голови сільської ради Романа Желізко.

Також в повідомленні йдеться, що у селі Острів буквально за 200-300 метрів від вищезгаданої ділянки є вільні земельні ділянки передбачені під індивідуальну забудову, але чомусь вони не зацікавили нікого.

«Чому із Рішення півторарічної давності від 03.10.2014 року №278 Куткірської с/р не погоджується учасники АТО? Хто поіменно із учасників АТО вважає це рішення незаконним або можливо оскаржує його у суді? У сільській раді такої інформації не має, і жодних скарг на це рішення від громадян України не надходило. До речі, коли ухвалювалось це рішення 03 жовтня 2014 року майже всі теперішні демобілізовані учасники АТО ще перебували на службі у Збройних силах України та інших у військових підрозділах України. Куткірська с/р буде вдячною всім зацікавленим сторонам цього процесу щодо надання конкретних аргументів стосовно не погодження із рішенням сільської ради», - зазначає в своєму зверненні Роман Желізко.

ІА Дивись.info готова повторно вислухати всі сторони конфлікту щодо цієї ситуації.

Шумак Юрій

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: