Війна на могилах. Чому у Польщі знову поглумилися з українських поховань

13219864_1730871613864025_1365861182_n

У Польщі знову акт вандалізму на українських похованнях. Цього разу поглумилися над похованням 47 вояків УПА, які загинули в селах Бірча та Лішня і перепоховані на українському військовому цвинтарі в Пикуличах.

Хоча цей акт вандалізму на українських похованнях вже сьомий за останні півроку, подібного до нього ще не було. У попередніх випадках фігурували розбивання таблиць і пам’ятників, обливання фарбою і нанесення образливих написів, що цілком можна було списати на хуліганів та радикалів-маргіналів. Однак останній випадок дещо не вписується в загальну тенденцію. Таблицю, яку встановили українці було замінено іншою, з акуратно зробленим (стилізованим під могильний) написом «На цьому місці було поховано останки бандерівських бандитів, звірячих катів, убивців польських жінок та дітей. Пам’ятаємо».

До цього додався ще й знак польської Армії крайової. І все це сталося на цвинтарі, який є абсолютно законним, погодженим з польською владою. Це стосується як самих поховань, так і надмогильного пам’ятника і написів, які виготовлялися на  замовлення польської Ради охорони пам’яті боротьби і мучеництва. Польська влада наразі мовчить, а в Україні наростає обурення.

13219851_1730871573864029_680007470_n

Акт вандалізму паралельно виявили представники Об’єднання українців у Польщі та члени української делегації, які їхали на інше поховання українців - у Павлокому.

«Це зробили мабуть вночі з суботи на неділю, а в 11-й ранку неділі ми вже були на цвинтарі. Я не можу стверджувати, що попередня таблиця залишилася на місці, але виглядає на те, що поверх гранітної плити української, вандали наклеїли свою очевидно з пластику чи іншого матеріалу.

Для мене очевидно, що такий акт потребував попередньої підготовки.

Треба було заздалегідь зняти  мірку з нашої таблиці, бо та, що наклеєна, буквально по міліметрах співпадає по розмірах, тобто все дуже професійно», - розповів секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета. За його словами така форма вандалізму щодо українських поховань зустрічається вперше.

«Це явно не схоже на звичайне хуліганство. Я дуже сподіваюся, що це є лише ініціативою певних радикальних груп або певного громадського середовища, а не дії, які відбувалися з відома місцевої влади. А з огляду на акуратність, з якою все це було зроблено, я такого виключати, на жаль, не можу», - додав секретар комісії.

13250403_1730871743864012_322883139_n

Дивує те, що польська сторона досі в офіційний спосіб не повідомила українську владу про цей інцидент, а до цього її зобов’язує міжурядова угода про збереження місць поховань. «Ми скерували листи до Ради охорони пам'яті боротьби та мучеництва, а також відповідальні українські та польські інституції і чекаємо на невідкладну реакцію. Знаю, що з аналогічною вимогою зверталися наше посольство і генеральне консульство у Польщі. Дивною є позиція секретаря Ради, який під час телефонної розмови сказав мені, що може дати відповідь лише за 10 днів. Я вважаю,  що вона має бути сьогодні, максимум завтра, хоча б попередня», - каже Святослав Шеремета.

Тим часом за неофіційною інформацією польська сторона почала слідство. «За моєю інформацію сьогодні, о 10-й годині за польським часом слідчі поліції спільно з представниками польської громади виїжджали на місце події і почали проводити певні слідчі дії. Наскільки це слідство буде реальним, а не формальним – покаже час. У попередніх випадках вандалізму дії поліції обмежувалися лише фіксацією інцидентів.

Розслідування цього випадку стане тестом для польської влади як на центральному, так і на місцевому рівнях на здатність ефективно реагувати на вандалізм на українських могилах.

Я впевнений, що при бажанні польська влада може дуже швидко провести слідство, знайти винних і ліквідувати наслідки вандалізму на цвинтарі», - переконаний Святослав Шеремета.

На його думку саме мляві дії польської влади під час попередніх інцидентів зробили можливим черговий акт вандалізму. Адже раніше наруги над могилами були вчинені в шести місцях де поховані українці, зокрема у Верхраті, Грушовичах, Радружі, Вербиці, Молодичах. Випадок в останньому селі стався лише трохи більше двох місяців тому. Тоді вандали навіть зняли на відео, як вони кувалдою розтрощують одну із таблиць монументу.

«У попередніх випадках польська влада реагувала дуже мляво апелюючи  до того, що деякі поховання не до кінця узаконені, а тепер це спричинило до вандалізму на цвинтарі, який перебуває під їхньою опікою. Небажанням  активно розслідувати всі ці випадки Рада охорони і представники влади несвідомо підігрують вандалам», - каже Святослав Шеремета.

13219715_1730871660530687_1768870497_n

Інцидент у Пікуличах - це спроба загострити стосунки між Україною і Польщею, - вважає, директор Українського інституту національної пам'яті, історик Володимир В'ятрович.

«Це дуже негативний крок, який спрямований на загострення стосунків між Україною та Польщею і очевидно, що цим скористається відома всім третя сторона. За останні кілька місяців це вже не перший випадок, ми були свідками як руйнували могили. Зараз мова йде про свідому операцію, оскільки на могилах встановлено образливі написи, які  називають похованих там вояків УПА бандитами і злочинцями. Очевидно йдеться про спрямовану політику. Дуже символічним для мене є те, що  попередні повідомлення про плюндрування могил дуже активно поширювалися  російськими і проросійськими - «деенерівськими» і «еленерівськими» сайтами.  Я думаю це зумисна кампанія, яка може бути інспірована третьою стороною, що  зацікавлена у такому загостренні пов’язаному з нашим минулим», - наголошує історик. Він вважає, що на цей інцидент повинна бути реакція обох держав.

«Ми готуємо листа до міністерства закордонних справ України. Мова йде про цвинтар і могили,  які були впорядковані при співпраці між Державною міжвідомчою комісією у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій і Радою охорони пам’яті боротьби та мучеництва Республіки Польща. Цей цвинтар перебуває під опікою  державних органів і очевидно, що повинна бути реакція обох держав»,  - розповів Володимир В’ятрович.

Він каже - фактів вандалізму щодо польських могли в Україні немає. «Ми будемо робити все  від нас залежне, щоб цього не було. Дуже неприємно, що це сталося саме в неділю, коли ми разом з керівництвом держави вшановували тих поляків, які поховані в Биківні, виявивши максимальну повагу до наших близьких сусідів, предки яких поховані на наших територіях, і це повинно зберегтися. Таких проявів вандалізму ніколи на повинно бути в Україні, але ми розуміємо і наголошуємо на цьому нашим польським партнерам, що такого роду кроки на їхній території  можуть спровокувати аналогічні дії з боку радикальних сил чи провокаторів в Україні», - каже Володимир В‘ятрович.

Чим завершиться слідство, зараз можна лише гадати, але очевидно, що зупинити війну на могилах вдасться лише залучивши державну владу і громадськість обох держав.

Володимир ГАЛЕЧИК

Фото з мережі Facebook

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: