Львівський суд став на бік Нацради та каналу «Україна» у розгляді позову від громадського активіста

Сьогодні, 18 травня, Львівський апеляційний адміністративний суд розглянув справу громадського активіста Святослава Літинського, стосовно порушень з боку Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Сьогодні, 18 травня, Львівський апеляційний адміністративний суд розглянув справу громадського активіста Святослава Літинського, стосовно порушень його прав Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення. Порушення активіст вбачає в тому, що не було перевірено наведені факти порушення закону телеканалом «Україна».

IA Дивись.info вирішила розібратись детальніше, що порушив телеканал «Україна» і чому Нацрада проявила себе не в кращому світлі.

Що відбулось

Громадська ініціатива «Відсіч» провела моніторинг телеканалу «Україна» і побачила, що з 5 по 11 січня 2015 року було порушено законодавство, а саме ст. 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Цей закон вимагає більше 50% ефірного продукту національного виробника.

Розгляд Нацрадою

У зв'язку з порушенням закону, була написана заява в Нацраду, в які повідомляється, що конкретно з 5 по 11 січня 2015 року, частка національного виробника на телеканалі «Україна» не перевищувала 18%.

Нацрада розглянула заяву і зробила перевірку каналу. Але Нацрада зробила моніторинг за 12 січня 2015 року, тобто, за іншу не зазначену в заяві, дату.

У висновку перевірки Нацради за 12 січня 2015 року були достовірні дані, що канал Україна дотримався квот і мав 51% ефіру національного виробника. Відповідно, Нацрада не побачила ніяких протиправних дій з боку телеканалу.

Справа в апеляційному суді

Суд першої інстанції дав висновок, що Нацрада відповіла і дала достовірні дані, де канал дотримався квот, тому все гаразд і справу можна закривати. З рішенням не погодилися, і активіст подав апеляцію, тож справу було передано до апеляційного суду. Пан Літинській у своїй апеляційній заявці не оскаржував відсутність чи неповноту відповіді. Він оскаржував безпосередньо неналежний розгляд його звернення, тобто бездіяльність Нацради при виокнанні передбачених законодавством обов’язків та повноважень. Апеляційний суд далеко не пішов, і зробив такий же висновок, що і суд першої інстанції.

В коментарі ІА Дивись.info щодо висновку Апекляційного суду, Святослав Літинський  сказав, що будь-яке порушення закону телеканалами буде прикрито Нацрадою. Громадяни впливати на це не можуть. Тому оскільки в правовому полі неможливо добитися виконання закону - потрібно шукати інші шляхи.

Також він додав, що наступним його кроком в цій справі буде касація.

«Далі буду чекати рішення суду, яке буде протягом 5-10 днів, ознайомлюсь з ним і буду подавати касацію, але це мало що змінить, адже по статистиці 5% справ з апеляції переглядаються, а касація ще менше», - додав активіст.

Додамо, що Нацрада проявила себе інакшим чином, коли 28 квітня винесла попередження телеканалу Україна. Це було пов'язано з трансляцією телеканалом серіалу «Не зарікайся», в 66-й серії були «позитивно зображені бойовики Донбасу», що й викликало хвилю обурення з боку громадськості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: