Обпечені війною. Історії дітей, покинутих в зоні конфлікту

3646

Восьмирічна Тетянка Чернобай ледь не загинула, коли реактивний снаряд від «Граду» влучив в житловий будинок у Вуглегірську. Погожого січневого дня дівчинка, як і зазвичай, відправилась в гості до сусідів. Там мешкали її друзі семирічний Жора та 16-річний Роман. Діти дивились фільм, аж раптом почули страшних гуркіт: в їхній будинок влучив снаряд.

Обоє хлопчиків загинули на місці, а Таня отримала опіки та важку травму ноги. До страшних 50% опіків тіла додався ще й розрив магістральної артерії на правій ніжці. Лікарям дивом вдалося уникнути ампутації. Дівчинка вже пережила кілька операцій на нозі та пересадки шкіри, проте лікування ще далеко не закінчене. Наразі Тетянка, разом зі свою мамою, мешкають в Києві та орендують квартиру, як переселенці. Бабця дитини залишилась на окупованій території, а дядько Тетяни загинув під час того ж артобстрілу.

Допомогти дівчинці взялися в проекті «…FORGOTTEN BY WORLD», який незабаром презентує свою роботу у Львові. На початку червня в місті відбудеться виставка, яка продемонструє жахіття війни на прикладі дітей зі східної України, які від неї постраждали. Дев’ятнадцять вражаючих життєвих історій змусять просльозитися кожного.

Усі кошти від виставки та благодійного аукціону підуть на лікування підопічних проекту.

Серед них є діти, які стали жертвами обстрілів та ті, які опинилися на окупованій території без можливості медичної допомоги.

Серед фотографій виділяється понівечене тіло дитини, вкрите ранами та замазане зеленкою. Це – восьмирічний Сергій з селища міського типу Володарське, Донецької області. Він побачив війну на власні очі. В той злощасний день четверо хлопчаків знайшли на вулиці незрозумілу залізяку і почали нею бавитися. Небезпечною іграшкою виявилась міна, яка вибухнула в дитячих руках. Наймолодший чотирирічний хлопчик згодом помер від отриманих травм.

Маленьке тіло Сергійка все вкрите порізами від уламків міни. Внаслідок вибуху дуже постраждало обличчя. Лікарям вдалося витягти уламки та врятувати дитині очі. Зараз Сергій разом зі своїм братом, Сашком, лікуються в Національній дитячій спеціалізованій лікарні ОХМАТДИТ. Коштів на лікування родина дітей не має. Малозабезпечена та багатодітна сім’я виховує п’ятеро діток.

13228173_1604457536536189_2145298862_n

Данило, один із учасників проекту

Така ж трагедія трапилась і з 10-річним Миколою. Вибухом міни хлопчику відірвало обидві ніжки та розтрощило передпліччя правої руки. В дитини проникаюче поранення лівого ока, контузія правого, забій головного мозку важкого ступеня, травматичний та геморагічний шок III ступеня. Хлопчику довелося ампутувати частини обох ніг та правої руки. Фотографія демонструє увесь розпач дитини: він більше не посміхається, просто лежить, обіймаючи те, що залишилось від його правої руки.

В десятирічної Наталі війна «забрала» маму. 16 серпня бойовики з «Градів» обстріляли селище Сартана. Тоді вщент було зруйновано 15 будинків, в одному з яких родина дівчинки готувалася вечеряти. Наталочка з мамою поралися на кухні, коли в їхній будинок влучив снаряд. Через два дні мама дівчинки померла в лікарні, від отриманих травм. А Наталі ампутували гомілку і тепер вона потребує протезування. Продовжують лікувати дитину в «ОХМАТДИТі». Крім медичної допомоги, лікарі намагаються «витягти» дитину з психологічної травми, бо дівчинка ніяк не може самотужки впоратись зі всім, що пережила.

Опікується проект і хворими сиротами з зони конфлікту, які стали «заручниками» війни.

Іринка народилася в розпал військових дій. Мама відмовилась від дівчинки одразу в пологовому будинку, коли почула від медиків про проблеми зі здоров’ям дитини. В дитячий сиротинець «Центр опіки» дівчинку везли по гуманітарному коридору, в супроводі військових. З перших днів на цьому світі маленька, якій зараз трохи більше року, бореться за своє життя. Крім важкого вродженого пороку серця дитина страждає від синдрому затримки психічного розвитку та синдрому дисплазії з’єднувальних тканин. До того ж, медики в «ОХМАТДИТі» планують провести діагностику та уточнити можливий діагноз: аномалія розвитку та органічне ураження головного мозку.

Уточнення діагнозу потребує і Христинка з Донецька. До трьох років дитина розвивалася нормально. Після початку війни, сім’я з Донецька переїхала до Запоріжжя і вже у новому місті мама Христинки почала помічати, що донька перестала розмовляти, почала уникати компаній однолітків і навіть батькам спілкуватись з дитиною стало важко. Лікарі запідозрили дитячий аутизм, проте, аби точно поставити діагноз, маленьку треба відвезти на обстеження до Польщі.

13223650_1604457533202856_1671002892_o

Софія, одна із учасниць проекту

Не має можливості лікуватися і 12-річна сирота Валерія з селища Новоайдар, Луганської області. Дівчина навчається в 7 класі місцевої школи –інтернату. З усіх рідних в неї залишилась лише бабця, яка самотужки не може дати собі раду з лікуванням онуки. В дівчинки синдром Марфана, проблеми з серцем та хребтом. До початку бойових дій, бабуся возила Валерію до Києва  в Національний інститут серцево-судинної хірургії. Там дитині поставили діагноз та прописали медикаментозне лікування. Проте, Валерія потребує постійного нагляду в спеціалістів, а, з початком війни, навіть покинути територію населеного пункту було важко. Новоайдар розташовується неподалік від лінії розмежування, тож там довший час точилися кровопролитні бої. Що вже й мови про те, що бабуся не має коштів ні на лікування, ні на постійне обстеження Валерії.

Проект ставить собі за мету допомогти дітям, що опинилися в скрутному становищі, та нагадати мешканцям Євросоюзу, що зовсім неподалік кипить війна.  Виставка відкриється у львівському Палаці мистецтв 7 червня. Там же відбудеться благодійний аукціон, аби допомогти цим діткам.

Слідкуйте за новинами та анонсами, ІА Дивись.info як інформаційний партнер проекту, регулярно знайомитиме Вас з учасниками. Також ми будемо публікувати інформацію про розклад заходів у Львові та інші необхідні деталі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: