Пенітенціарну службу ліквідували. Що пропонують натомість

8707-79

Кабмін ліквідував Пенітенціарну службу, функцію виконання покарань передали Міністерству юстиції. Відповідне рішення сьогодні ухвалили на засіданні уряду.

ІА «Дивись.info» поцікавилася у правників, як вони оцінюють нововведення.

Олег Березюк, адвокат, голова «Українського юридичного товариства»:

«Якщо якийсь орган ліквідовується, то на його місце слід запропонувати щось адекватне. Відверто кажучи, те, що відбувається у системі державного управління, говорить про глибоку кризу. Варто зазначити, що одні органи, які пройшли випробування часом, ліквідовуються, а органи, які, за великим рахунком, не приносять жодної користі нашій державі і суспільству, створюються, мається на увазі Національне антикорупційне бюро. Коли ми говоримо про ліквідацію пенітенціарної системи, то треба розуміти, що пропонується натомість.

Пенітенціарна система виконує функцію виконання покарань, тобто там утримуються злочинці, яких ізолюють від суспільства і не дають можливості їм вчиняти злочини. Тому, в принципі, подібний орган має існувати. Якщо ж ми міняємо тільки вивіску – це одне, якщо ж вносимо суттєві зміни і покращуємо ситуацію – зовсім інше».

Микола Хавронюк, професор, директор з наукового розвитку і член правління Центру політико-правових реформ:

«Не треба це розцінювати так, що департамент з виконання покарань буде повністю ліквідований. Ця служба буде повністю демілітаризована так, як це відбувається переважно у країнах Європи і, можливо, за рахунок цього може щось покращитися».

Нагадаємо, згідно із запропонованою концепцією реформи системи виконання покарань, створюватимуться пробаційні центри із нагляду за засудженим із покладенням на нього певних зобов’язань і обмежень, але без ізоляції від суспільства. Реформа також передбачає зменшення кількості атестованих працівників системи покарань із нинішніх 77% до 28%. Також ідеться про демілітаризацію системи покарань.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: