Експерти розповіли, коли подешевшає дизпальне

Анонсований ДП «Прикарпатзахідтранс» запуск української ділянки нафтопродуктопроводу «Самара - Західний напрямок» підвищить конкуренцію серед постачальників дизельного пального і дозволить знизити закупівельну ціну, вважають експерти.

Анонсований ДП «Прикарпатзахідтранс» запуск української ділянки нафтопродуктопроводу «Самара - Західний напрямок» підвищить конкуренцію серед постачальників дизельного пального і дозволить знизити закупівельну ціну, вважають експерти, передає «Інтерфакс-Україна».

«Ринок нафтопродуктів з великим інтересом очікує запуску нафтопродуктопроводу, оскільки його робота здатна до межі загострити конкурентну боротьбу між джерелами поставок пального до України. У 2006-2007 рр. прокачування цією магістраллю досягали рекордних значень – 120-150 тис. тонн на місяць. Поява на ринку таких обсягів призведе до зниження закупівельних цін на $20-25 за тонну, що еквівалентно 45-55 коп./літр. У масштабах країни це допоможе заощадити на закупівлі дизпального в розмірі $75-100 млн на рік», - вважає директор консалтингової групи «А-95» (Київ) Сергій Куюн.

Натомість директор спеціальних проектів Науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев зазначив, що поставки трубопроводом матимуть конкурентну перевагу, особливо, враховуючи підвищення цін на транспортування залізницею.

«Трубопровідні поставки завжди дешевші, ніж залізничні, особливо з огляду на підвищення тарифів на вантажні перевезення з 30 квітня. Запуск трубопроводу «Прикарпатзахідтранс» потягне ціни на дизпальне вниз», - вважає директор спеціальних проектів Науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев.

Аналітик UPECO Олександр Сіренко зазначив, що поставки трубопроводом можуть потіснити частину дорожчих морських партій дизпального.

«Постачання додаткових обсягів ДТ на український ринок на 80% залежить від імпорту – це позитивно. У минулому поставки трубопроводом становили в середньому 70 тис. тонн на місяць. Російське дизпальне, враховуючи логістику, очікується більш дешевим, ніж білоруське ДТ з близького до кордону України Мозирського НПЗ. Низька ціна «трубного» ДТ може знизити поставки пального морем, наприклад, з Ізраїлю, Греції і навіть із Росії», - сказав він.

Водночас експерт додав, що вкрай важливою є прозорість у роботі продуктопроводу, оскільки за колишніх власників він використовувався, зокрема, для контрафактних поставок.

Як повідомлялося, «Прикарпатзахідтранс» готується в травні відновити постачання дизпального за нафтепродуктопроводу «Самара-Західний напрямок» після дворічної перерви.

За даними компанії, наразі розпочато процес митного оформлення близько 30 тис. тонн дизельного пального, що перебуває в трубопроводі, для його подальшої заміни на продукт якості «Євро-5. «У подальшому заплановано транспортування дизельного пального лише цієї марки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: