Good Bye, Джеффрі Пайєтт!

872E8654-D271-4263-8E70-E12F1C396092_mw1024_s_n

Закінчується трирічний термін перебування в Україні посла Сполучених Штатів Америки Джеффрі Пайєтта. Замінить його на цьому посту кар’єрний дипломат Марі Йованич, вступ якої на посаду збігається із президентськими виборами в США. Як зміна послів позначиться на подальшій зовнішньополітичній лінії Америки щодо України, ІА «Дивись.info» поцікавилась в експертів.

Закінчується трирічний термін перебування в Україні посла Сполучених Штатів Америки Джеффрі Пайєтта. Замінить його на цьому посту кар’єрний дипломат Марі Йованович, вступ якої на посаду збігається із президентськими виборами в США. Як зміна послів позначиться на подальшій зовнішньополітичній лінії Америки щодо України, ІА «Дивись.info» поцікавилась в експертів.

Володимир Огризко, український дипломат, екс-міністр закордонних справ, надзвичайний і повноважний посол України.

«Про зміну посла відомо завчасно – це не постійне місце роботи, а лише кілька років. Різні країни по-різному визначають цей термін. Наприклад, у Японії він є доволі короткий – 2-2,5, максимум 3 роки, в інших країнах – дещо довшим. Але у середньому цей термін триває 4-5 років для того, щоб посол зміг налагодити відповідні зв’язки і мати певні напрацювання. Тому ротація послів – це природне дипломатичне явище, до якого треба ставитися спокійно і з розумінням», – зазначає пан Огризко.

Тому, за словами дипломата, від’їзд будь-якого посла – нормальна практика.

«Я не можу сказати, що з від’їздом посла Пайєтта позиція США відносно України зміниться. Звичайно, це залежатиме і від наступних президентських виборів у Сполучених Штатах Америки, і від того, хто стане президентом, бо один із кандидатів навіть у самих США викликає чималі занепокоєння. Відтак, якщо зміниться політичний курс, то і зміниться позиція послів чи наступного посла в Україні. Але в цілому, я все-таки думаю, що попри складні майбутні політичні дебати у США загальна лінія політики відносно України буде незмінною», – каже дипломат.

Однак додає, що індивідуальні здатності посла теж відіграють не останню роль.

«Хоча повторюю ще раз: від індивідуальних здатностей посла, його вмінні проводити ту чи іншу лінію, залежить багато у відносинах між двома країнами. Але будемо сподіватися, що наступник посла пана Пайєтта буде не менш активним як посол, який скоро залишить Україну», – наголосив Володимир Огризко.

Роман Безсмертний, політик, екс-віце-прем’єр-міністр, колишній посол України в Білорусі.

«Рівень стосунків між країнами залежить і від того, хто надсилає посла, і від того, кого надсилають. Питанням, пов’язаним із діяльністю дипломатичних представництв і Сполучених Штатів Америки, і європейської спільноти, приділяється велике значення. Роль посла Сполучених Штатів Америки у стосунками між урядами наших двох країн дуже важлива», – каже Роман Безсмертний.

На думку експерта, зміна посла не позначиться на стосунках між двома державами.

«Але треба розуміти, що, крім урядових стосунків, спрацьовує і особистісний фактор, який впливає на сприйняття, відношення тощо. Будь-яка країна, яка запрошує посла чи розміщує дипломатичне представництво зацікавлена в тому, щоби особа, яка спрямовується, тим більше у статусі посла, була більш титулована і знана у країні, яку вона представляє. Крім того, все залежить від того, які завдання ставить країна, котра спрямовує дипломата», – наголошує пан Роман.

Політик зазначає, що США надсерйозно відносяться до кандидатури посла в Україні.

«Про це свідчать хоча б персони тих, кого США за останні десятиліття відряджали послами в Україну. Це все дуже титуловані, знані і впливові особи. Зверніть увагу, що практично всі вони зберегли свій вплив або у дипломатичному середовищі, або у Держдепі, тому, очевидно, статус наступника Пайєтта буде дуже високий», – підсумував Роман Безсмертний.

Олексій Полтораков, політолог, кандидат політичних наук:

«Для таких країн, як Америка зміна посла – це нормальний процес ротації. Такі процеси відбувається практично у всіх МЗС нормальних демократичних країн, тобто тих країнах, де послів у посольство відправляють не як на заслання чи на знак нагород, що, до речі, зустрічалося до останніх часів в Україні. Тобто це пересічна дипломатична подія», – каже пан Олексій.

Що ж стосується впливу на українсько-американські стосунки, то зміни будуть, зазначає політолог, але фактор посла носитиме непрямий характер.

«Це пов’язано з тим, що приблизно на період зміни посла (літо-осінь – ред.) накладаються вибори у Сполучених Штатах Америки, коли у будь-якому випадку буде новий президент. І навіть не важливо чи буде він із демократів чи переможе республіканець (на це шанси менші, тим не менше вони є), буде зміна всієї дипломатичної ієрархії, починаючи від президента і держсекретаря, який фактично є міністром закордонних справ, і всієї верхівки Держдепартаменту. І в ці зміни процес зміни посла впишеться досить об’єктивно і структурно вивірено. Тобто зміну посла слід розглядати насамперед у такому широкому загально американському контексті, не прив’язуючись конкретно до персоналій, тим паче ні теперішній посол, ні посол майбутній не є спеціалістами з таких проблемних питань, які б могли стати індикаторами якоїсь зміни політики США в Україні. Це кар’єрні дипломати, які насамперед будуть провідниками впливу присутності Держдепу в Україні, і присутності, непрямо, Білого Дому», – наголосив експерт.

Нагадаємо, Джеффрі Пайєтт – кар’єрний дипломат, очолював Посольство США в Україні з липня 2013 року. Підтримав Революцію Гідності, разом із заступником держсекретаря США вікторією Нуланд відвідав Майдан Незалежності. Під час збройного конфлікту на Донбасі відкрито звинуватив Росію у підтримці бойовиків. Джеффрі Пайєтт був восьмим послом США в Україні.

Нинішнього року Джеффрі Пайєтта на посаді посла США в Україні замінить Марі Йованович – кар’єрний дипломат. Головний заступник помічника держсекретаря у Бюро з європейських та азійських справ.

Марі Йованович народилася 11 листопада 1958 року в Канаді. У віці трьох років переїхала з сім'єю до США. Вона виросла в штаті Коннектикут, в 1976 закінчила школу Kent School, в якій її батько викладав французьку та російську мови, а мати — німецьку. Закінчила Прінстонський університет і Пушкінський інститут. Здобула ступінь магістра в Національному військовому коледжі.

Після закінчення університету працювала в Нью-Йорку в рекламному бізнесі. З 1986 року на дипломатичній службі США. Працювала в дипломатичних представництвах США в Могадішо (Сомалі), Лондоні (Великобританія), Москві (Росія) і Оттаві (Канада).

У травні 1998 року була призначена заступником директора відділу у справах Росії Державного департаменту США.

З серпня 2001 року по червень 2004 року працювала заступником американського посла та була тимчасовим повіреним в Україні. У 2002 році вона підняла питання про порушення Києвом санкцій проти Іраку в зв'язку з нібито продажем Саддаму Хусейну партії радіолокаційних систем «Кольчуга». Йованович стверджувала, що, крім плівок Мельниченка, у США були й інші докази цієї угоди. Ці звинувачення призвели до значного погіршення українсько-американських відносин.

Після України деякий час займала посаду старшого радника заступника державного секретаря США з політичних питань, після чого в 2005 році відбула послом у Киргизстан. У 2008 році її перевели на посаду посла США у Вірменії, де вона пробула до літа 2011 року.

З 2012 року вона обіймає посаду головного заступника помічника держсекретаря США у бюро з європейських і азіатських справ.

Оксана Дудар

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: