Очікування і реальність. Як насправді ЛМР бореться із продажем алкоголю в МАФах

alkogol--640x360

4  травня прес-служба міської ради поширила повідомлення про те, що юридичне управління готує апеляцію на рішення Господарського суду Львівської області щодо дозволу продавати алкогольні напої в кіосках.

«Ми не погоджуємось з позицією суду. Враховуючи ситуацію, коли рівень алкоголізму перевищує всі допустимі норми, коли в лікарню потрапляють з алкогольним отруєнням діти та підлітки, аморально продавати алкоголь в кіосках, які дуже часто порушують будь-які моральні принципи роботи», – сказала у коментарі для прес-служби начальник  управління Гелена Пайонкевич.

Очікування

Епопея із забороною продажу алкоголю у МАФах розпочалася ще у далекому 2011 році коли Львівська міська рада прийняла ухвалу № 1000 «Про обмеження роздрібної торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями та пивом (крім безалкогольного) на території м. Львова». Перший пункт цієї ухвали звучав так: «Визнати місця торгівлі, облаштовані у тимчасових спорудах торговельного призначення для здійснення підприємницької діяльності, невизначеними для торгівлі алкогольними, слабоалкогольними напоями та пивом (крім безалкогольного)».

«Це рішення має складну долю. Спочатку його оскаржували підприємці. Було закрите провадження в цій справі Галицьким судом. Після цього це рішення проходило перевірку в територіальному відділенні Антимонопольного комітету України. Там зобов’язали міську раду  повторно розглянути це рішення і усунути наявні на їхню думку порушення закону. На думку АМКУ ми таким чином створюємо антиконкурентні умови. Ми виносили це питання на розгляд сесії і рада не підтримала позицію АМКУ. Після цього АМКУ звернувся з позовом до суду», - розповіла ІА Дивись.info Гелена Пайонкевич.

18 квітня 2016 року Господарський суд Львівської області виніс рішення у справі. На думку судді Степана Коссака, низка пунктів ухвали міської ради  обмежує права певного кола підприємців, а відтак порушує закон про економічну конкуренцію. Суд залишив в силі часове обмеження торгівлі алкоголем, натомість скасував обмеження щодо місць його продажу. Заборонено також здійснювати перевірки з метою контролю за виконанням ухвали та притягувати підприємців до відповідальності.

Відтак ми повернулися до  початку нашої розповіді.

«Апеляцію ми вже подали, на її розгляд відводиться два місяці. До цього часу рішення Господарського суду не вступить в законну силу, тобто заборона на продаж алкоголю у тимчасових спорудах залишається чинною», - наголосила Гелена Пайонкевич.

Реальність

Ніби все зрозуміло, але є «але». Ні для кого не є таємницею, що від часу прийняття ухвали 2011 року МАФи продовжували торгувати алкоголем і торгують ним по сьогодні. І якщо вірити тим же чиновникам міської ради, роблять це на цілком законних підставах. Намагаючись з’ясувати, як таке можливо, потрапляєш ніби у дві паралельні реальності, бо у різних кабінетах міської ради говорять протилежні речі.

Ця ухвала не діяла, оскільки відразу була оскаржена, підприємці звернулися до суду і відповідно ця ухвала була в суді.

Діяло тільки рішення з про обмеження часу продажу алкоголю до  10.00 і після 22.00 яке стосувалося всіх суб’єктів підприємництва. Відповідно підприємці – власники точок, які мають ліцензію торгують на законних підставах», - каже начальник відділу торгівлі міської ради Галина Шарко.

Натомість Гелена Пайонкевич наполягає – ухвала №1000 була і залишається чинною.

«Не в компетенції юридичного управління перевіряти торгівлю алкоголем, але було таке рішення, і про нього було відомо  всім суб’єктам підприємницької діяльності. Неодноразово департаментом економічної політики вносилося на розгляд сесії питання про вилучення з перспективної схеми тимчасових споруд, в яких здійснюється торгівля  алкоголем. Проводилися перевірки, рейди», - твердить начальник юридичного управління мерії.

Але виявляється пояснення такій ситуації є - приймаючи ухвалу про заборону МАФівцям торгувати алкоголем міська рада вийшла за межі своїх повноважень.

«На жаль згідно закону про місцеве самоврядування міська рада не має повноважень ліцензувати торгівлю алкогольними напоями. Цим займаються  органи фіскальної  служби. Умовно процедура надання дозволів на продаж алкоголю виглядає наступним  чином: якщо суб’єкт господарювання має бажання і змогу торгувати алкогольними напоями, він повинен взяти ліцензію в органах податкової  служби.

Кваліфікаційні вимоги станом на зараз не передбачають обмеження щодо торгівлі в МАФах, тому таким особам видають  ліцензії на торгівлю. Таким  чином ухвала міської ради була по суті на перетині норм  чинного законодавства. Як декларативний документ, який свідчить про позицію органу місцевого самоврядування – так, вона діє. Як реальний нормативний акт, який виконується  суб’єктами господарювання, то очевидно,  що ні.

Будучи потрібною і правильною повна заборона продажу алкоголю односторонньо, лише з боку міської ради, апріорі була неможлива. Щоб заборонити будь-кому торгувати треба прийняти рішення про відкликання  ліцензії, або не надавати її. А міська рада, не має впливу на органи ліцензування. Ті ж, своєю чергою, не мають жодної дотичності до міської ради», - пояснює юрист Юліан Рудницкий.

За його словами, враховуючи ці нюанси законодавства, з великою ймовірністю можна прогнозувати, що апеляційний суд  підтвердить рішення суду першої інстанції, тобто винесе рішення не на користь міської ради.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: