Світле майбутнє енергоринку: коли українці зможуть самі обирати постачальників газу

2a57f711c3347ef82f38193091cc6ac8_0

Отже всі старання міжнародних донорів і української влади спрямовані на конкретну мету – створити прозорий і конкурентний енергоринок.

man-1Хоча ціна на газ навряд стане меншою, але тоді, хоча б усі знатимуть за що і кому платять. Про подробиці створення енергоринку продовжує говорити аналітик DIXI Group Тарас Ткачук.

Прешу частину інтерв'ю читайте тут.

– І як скоро в Україні запрацює прозорий ринок?

–       Для початку треба прийняти закон про регулятора (інституція, що займатиметься контролем за всіма учасниками ринку, аби ті дотримувались встановлених правил – авт.). Він мав би бути прозорим та незалежним від підприємств і політиків. Це, в ідеалі, повинна бути технічна структура, що в своїй роботі базуватиметься виключно на економічних показниках та розрахунках. Також треба, аби парламент прийняв законопроект про прозорість видобувних підприємств. Суть документу полягає в тому, що видобувні підприємства повинні показувати інформацію про обсяги видобутку на кожному родовищі, кінцевих бенефіціарів, а також усі повʼязані податкові платежі, як до державного так і до місцевих бюджетів. Ця інформація повинна бути відкритою для всіх, аби кожен громадянин міг порахувати з чого складається вартість нафти, газу, вугілля та інших корисних копалин.

Здавалося б, таку інформацію підприємства могли б продемонструвати самостійно. Проте, як показує досвід  першого звіту Ініціативи прозорості видобувних галузей, інформацію надали лише 32,5% нафтогазових компаній. Решта – просто проігнорували.

Більш відкритими мають стати і кінцеві постачальники газу, з якими мають справу більшість споживачів – облгази.

Завдяки такій прозорості, коли остаточно сформується енергоринок, кінцевий споживач зможе самостійно вибирати компанію, в якої купуватиме газ, як зараз споживач обирає інтернет-провайдера.

Довгі роки все виглядало так, що «Нафтогаз» був абсолютним монополістом на ринку, адже продавав газ населенню за значно нижчою ціною. «Укргазвидобування» ж постановою Кабміну зобов’язане увесь свій видобутий газ продавати «Нафтогазу» для потреб населення до 2017 року. Зараз картина повинна мінятися.

– І щоб вона змінилася, потрібно аби в Україну прийшли інвестори? Треба продати їм частину родовищ?

– Інвестори нам також потрібні, але в Україні є і свої компанії. Левова частка ринку, звичайно, належить «Укргазвидобуванню» – 75%. Але, коли ціна газу буде конкурентною, цей  ринок буде цікавим і для західних компаній. Головне, щоб на цьому ринку не було монополіста, була прозора схема формування ціни та конкуренція.

– Тобто «Нафтогаз» змушений буде поділитися?

– За умовами Третього енергопакету, які мають бути виконані, «Нафтогаз» повинен бути реформований і розділений. Перше, що вимагається, це – відокремлення транспортування газу. Цим мала б займатися окрема компанія-оператор, що не має жодних зв’язків з рештою видів діяльності (видобування чи продаж). Така структура виходитиме на ринок, як самостійний і конкурентний гравець, пропонуючи потужності для транспортування газу. А отже компанії-оператору буде вигідно реконструювати старі транспортні мережі, аби зменшити втрати, та й взагалі робити усе можливе, щоб мінімізувати собівартість транспортування.

До слова, Міністерство енергетики пропонувало зробити обов’язкове  розділення навіть ширшим і «забрати» в «Нафтогазу» ще видобуток, а залишити функції продажу.

Розмовляла Христина ІНЖУВАТОВА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: