В Україні планують децентралізувати медицину

Кабінет Міністрів України має намір 2016 року створити організаційно-фінансові умови для впровадження нової моделі надання первинної медичної допомоги на рівні об'єднаних територіальних громад та вторинної медичної допомоги через госпітальні округи, передає Інтерфакс-Україна.

Як повідомляється в проекті плану пріоритетних кроків уряду на 2016 рік, оприлюдненому на веб-сайті Кабінету Міністрів, з цією метою уряд має намір внести зміни до законодавства, що надають змогу амбулаторіям та приватним лікарським практикам бути постачальниками медпослуг, затвердити гарантований обсяг первинної медичної допомоги, спростити умови ліцензування приватних лікарських практик та затвердити порядок створення госпітальних округів.

Як наголошується на сайті уряду, наразі у цьому напрямі вже реалізовано низку кроків, зокрема Міністерство охорони здоров'я та Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства (Мінрегіон) погодили спільний план дій із досягнення окреслених завдань; підготовлено наказ МОЗ, який дозволяє об'єднаним територіальним громадам створювати центри первинно-санітарної медичної допомоги та фінансувати їх, а також підготовлено проект розпорядження уряду про порядок створення госпітальних округів.

Уряд очікує, що завдяки децентралізації підвищиться якість медичних послуг громадянам на первинному і вторинному рівнях, оскільки саме там відбувається найбільше контактів пацієнта з системою охорони здоров'я. Об'єднані територіальні громади, які вже мають значний фінансовий ресурс, мають самостійно формувати мережу первинної допомоги, надавати якісні медпослуги. До цієї мережі можуть входити центри первинної медико-санітарної допомоги, амбулаторії, приватні лікарські практики тощо.

Крім того, Кабмін вважає за необхідне створювати госпітальні округи - об'єднані мережі медичних установ, що надають вторинну медичну допомогу. Це допоможе створити з таких установ єдиний медичний простір, що фінансується з одного каналу і має одне джерело управління.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я на 2013 рік, в Україні налічується 4,7 лікарень на 100 тис. населення. У Польщі та Іспанії цей показник становить 2,78 і 1,64 відповідно. При цьому українці часто отримують неякісну і несвоєчасну допомогу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: