Рейтинги дефолту Харкова на рівні «CCC»

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) Харкова в іноземній і національній валютах на рівні «CCC».

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) Харкова в іноземній і національній валютах на рівні «CCC», про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Крім того, Fitch підтвердило короткостроковий РДЕ міста в іноземній валюті на рівні «C», національний довгостроковий рейтинг на рівні «A+(ukr)». Прогноз щодо останнього рейтингу «негативний».

Згідно з документом, рейтинги Харкова стримуються суверенними рейтингами і слабким інституціональним середовищем міста.

«Схильність Харкова до умовного ризику збільшилася, оскільки борг муніципального сектора подвоївся протягом 2011-2015 років до 565 мільйонів гривеньн. Зростання боргу стосується низки компаній комунального сектора та міського парку, які певною мірою схильні до валютного ризику», - повідомляється в документі.

Fitch також зазначає, що основна частина підприємств муніципального сектора є збитковими і залежать від субсидій для підтримки діяльності. Окрім цього, розкриття показників компаній муніципального сектора в 2015 році обмежене 15 найбільшими із 72 компаній міста.

Рейтинги також відображають базовий сценарій Fitch, що не змінився, щодо прийнятних бюджетних показників міста і низького боргу в середньостроковій перспективі.

«Згідно з нашим базовим сценарієм, бюджетні показники міста залишаться прийнятними в середньостроковій перспективі за операційного балансу вище ніж 15% від операційних прибутків. Невеликий дефіцит фінансуватиметься за рахунок залишків грошових коштів міста: до кінця 2015 року - на рівні 752 мільйони гривень. Погіршення показників може бути викликане непередбачуваними змінами у бюджетній системі, загальним слабким рівнем державних фінансів країни і волатильним економічним середовищем в Україні», - повідомляється в прес-релізі.

«Негативний»прогноз за національним рейтингом відображає волатильне макроекономічне середовище в Україні та слабкі перспективи відновлення економіки в середньостроковій перспективі.

У 2015 році Харків мав операційний баланс на рівні 25% (2014 р. – 10%) від операційних прибутків і профіцит на рівні 7% від усіх прибутків (2014 р. – дефіцит у 4%). Центральний уряд вніс суттєві коригування у Бюджетний і Податковий кодекси України, що привело до різкого збільшення операційних прибутків у 2015 р. Зростання було обумовлене 22-відсотковим підвищенням податкових доходів, що було викликано введенням нових податків, вищими податковими ставками і високою інфляцією в країні (2015 р. – 48%), а також збільшенням поточних трансфертів від центрального уряду для фінансування нових соціальних зобов'язань міста.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: