На розвиток природоохоронних територій України інвестували 14 мільйонів євро

гори природа ліс
фото ілюстративне

У середині травня стартував п’ятирічний проект «Підтримка природоохоронних територій в Україні», націлений на покращення ефективності управління природоохоронних територій та збереження їх екологічних цінностей. Проект фінансується німецьким Банком розвитку Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW).

Проект реалізується Міністерством екології та природних ресурсів України в співпраці з Всесвітнім фондом природи WWF в Україні, Українським товариством охорони птахів, Франкфуртським зоологічним товариством та німецькою компанією AHT GROUP AG.

Запропонована географія проекту:

  • Природний заповідник «Горгани»
  • Карпатський біосферний заповідник
  • Карпатський національний природний парк
  • Національний природний парк «Синевир»
  • Ужанський національний природний парк
  • Верховинський національний природний парк
  • Вижницький національний природний парк
  • Яворівський національний природний парк

Під час проекту будуть розроблені плани розвитку відібраних природоохоронних територій, розбудована інфраструктура, а також забезпечені обладнання та проведена підготовка персоналу, необхідні для реалізації планів розвитку. Буде проведена велика інформаційна робота з місцевими жителями, щоб забезпечити підтримку розвитку природоохоронних територій. Також планується залучати місцеве населення, яке проживає у межах відібраних природоохоронних територій або у безпосередній близькості до них, для участі в соціально-економічних заходах, в які планується інвестувати кошти. Географія проекту планується бути розширеною в інші регіони країни.

Наразі, проект знаходиться на початковій стадії: вже створено команду, формуються ключові завдання, готуються відповідні документи та налагоджуються зв’язки між учасниками. Команда проекту цілком розуміє, що природно-заповідні території потребують якнайшвидших рятівних заходів, з метою забезпечення їх мінімального ефективного функціонування вже зараз.

Багато хто може бути налаштований скептично – 14 млн. євро, черговий грант, який можна «розпилити». Але вдалося вибудувати такий механізм проекту, який на весь період роботи до 2022 р. гарантує не тільки його успішну реалізацію, але і сильний імунітет проти корупційних ризиків. Зокрема, буде залучатися електронна система публічних закупівель Prozorro, усі проектні кошти зберігатимуться в Німеччині, створюється система громадського моніторингу, аудит проводитиметься у Німеччині та інше.

К.б.н. Богдан Проць, координатор WWF із природоохоронної роботи говорить, що: «Цей проект - це ковток свіжого повітря для природоохоронних територій України, які знаходяться вже протягом тривалого часу у депресивному стані. Він дає можливість підвищити увагу державних органів та громадськості до проблем збереження біорізноманіття, залучення місцевих громад до охорони природи та розвитку зеленого туризму. Крім цього це унікальний шанс покращення ефективності функціонування природоохоронних об’єктів, повернення ентузіастів у природоохоронну справу та залучення бізнесу»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: