Це додає мені віри у сенс професії, яку я обрала, – Агата Гжибовська про виставку «…Forgotten By World»

12552544_10208310605471112_7042862228797652198_n

На виставці «…Forgotten By World», яка відкриється 7 червня у Палаці мистецтв у Львові, будуть представлені роботи молодої, але вже іменитої польської фотохудожниці Агати Гжибовської.

Випускниця кінооператорського і телевізійного факультету Вищої Державної школи кінематографа, телебачення і театру імені Леона Шиллера в Лодзі Агата працює фоторепортером «Газети виборчої».

Агата Гжибовська не раз вже була в Україні, а фото, зроблене на Майдані, було відзначене як Фото року.

«В Україну я приїжджала кілька разів. Все почалося із дзвінка мого шефа 30 листопада 2013 року з питанням, чи не поїду я на  Майдан. Наступного дня о першій я вже проштовхувалася крізь людський натовп. Я провела там майже три місяці, з короткими тижневими перервами. З усієї революції найбільше запам’ятала надзвичайний дух боротьби молодих людей, які боролися за свою незалежність і стяг Європейського Союзу. По революції я ще декілька разів була в Україні, на одному з виїздів я документувала у Краматорську та Святогорську біженців з території окупованого Донбасу», – розповідає Агата.

Потім вона була в Маріуполі і Пісках на фронті, на крайніх позиція українських батальйонів.

«Наступна моя подорож була на територію «ДНР» та «ЛНР», тобто Донецька і Луганська, з теренів, охоплених військовим конфліктом. Там можна побачити драму і відчай людей, яких зачепив цей конфлікт. Фотографія є свідком добра, яке визволяється з людини в екстремальних ситуаціях і водночас свідком найгіршої її підлості. Завдяки фотографіям людей, які живуть у так званих «вільних республіках», починаєш усвідомлювати важливість багатьох речей, які є поряд з нами. Наприклад, факт, що маємо дах над головою, щодня можеш лягати до ліжка спати, чи людина, яку кохаємо, є у безпеці.   Я вважаю, що таке фото може змінити світ – не глобально, звісно… Може змінити щось в нас у спостереженні оточуючого світу , а по-друге, ми можемо допомогти героям таких фото, можемо врятувати дитину. Тому я без вагань погодилася на участь у виставці «…Forgotten By World». Це додає мені віри у сенс професії, яку я обрала. У те, що така робота може допомогти конкретним дітям», – наголосила Агата Гжибовська.

Нагадуємо, проект «…Forgotten By World» створений для того, щоб  нагадати Європейському Союзу, що менш ніж за тисячу кілометрів від їхнього кордону відбувається трагедія, в якій страждають  невинні діти. Головна мета проекту – збір коштів  на лікування дітей зі Східної України – території охопленої війною. До акції приєдналися  знамениті польські та закордонні фоторепортери, які своїми роботами ілюструють масштаб трагедії, що відбувається зовсім поруч. Почесний патронат над проектом прийняв Посол України у Республіці Польщі Андрій Дещиця.

Проект «…Forgotten By World» був створений завдяки співпраці фонду «LAMBRE Foundation», а також товариства «Expatria». Обидві організації працюють на суспільних засадах.

У Палаці мистецтв виставка відкриється 7 червня і триватиме 2 тижні.

Виставка відбудеться під патронатом Львівської облдержадміністрації.

Дивись.info – ексклюзивний медіа-партнер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: