Україна повинна виділяти кошти на підтримку об'єднаних громад і дати їм змогу заробляти, - Томбінський

146434745857482b4240f8d

Про це, сьогодні у Львові, сказав під час круглого столу «Децентралізація: досвід Європи — перспективи України» посол Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський

Про це, сьогодні у Львові, під час круглого столу «Децентралізація: досвід Європи — перспективи України» сказав посол Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський.

За його словами, що при проведенні реформи з децентралізації слід звертати увагу на те, щоби вона не призвела до дефрагментації України, а нові громади передусім повинні дбати про те, щоби спрямовувати кошти на свій розвиток. На його думку, вони передусім мають інвентаризувати своє майно і оптимізувати зусилля щодо утримання соціально-культурної та освітньої сфери.

Ян Томбінський нагадав про те, які програми має Євросоюз та інші міжнародні донори для підтримки України. Водночас він сказав, що наша держава і сама повинна виділяти кошти на підтримку об’єднаних громад і дати їм змогу самим заробляти на себе. Зокрема, віддавши у власність ОТГ землю за межами населених пунктів.

«ЄС уже тричі давав Україні гроші на створення земельного кадастру, але народні депутати України щоразу відмовлялися віддавати землю за межами населених пунктів у власність місцевих органів влади, оскільки після цього вони втратять можливість розряджатися цією землею», - сказав Томбінський.

Провідний науковий співробітник Інституту регіональних досліджень ім.. М.Долішнього Петро Жук, який є партнером влади і Офісу реформ у проведенні реформи з децентралізації, припустив, що добровільного об’єднання громад уже завершується. Тож, на його думку, скоро його доведеться здійснювати примусово або ж стимулювати цей процес більшою фінансовою допомогою з боку держави.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: