Сироїд висловлюється за ухвалення закону про тимчасово окуповані території України, який би визначив порядок деокупації

За словами Сироїд ВР має ухвалити закон, що визначить порядок деокупації частини Донбасу та Криму, і не має права імплементувати політичну частину Мінський домовленостей, передає Інтерфакс.

За словами Сироїд ВР має ухвалити закон, що визначить порядок деокупації частини Донбасу та Криму, і не має права імплементувати політичну частину Мінський домовленостей, передає Інтерфакс.

Віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд висловлюється за ухвалення закону про тимчасово окуповані території України, який би визначив порядок деокупації частини Донбасу та Криму.

«Нам, як догму, повторюють – немає альтернативи Мінським домовленостям. Наші міжнародні партнери наполягають – зробіть так, так буде краще. Так дійсно буде краще усім, окрім України. Кожна держава має свій природній інтерес. Сполученні Штати декларують і дотримуються політики не втручатися активно в зовнішні конфлікти, Європейський союз розхитується про-путінськими лобістами, які потерпають від санкцій. І це – їхня зацікавленість у виконанні Мінських угод. Що можемо ми робити в цих умовах? Нам треба просто стояти на своїх принципах та пояснювати. Передовсім пояснювати, що альтернатива є. І ця альтернатива у юридичному визнанні окупації. Тобто треба прийняти закон про тимчасово окуповану територію України, в якому визначити порядок деокупації в тому числі і Криму», - сказала Сироїд.

На думку віце-спікера, порядок деокупації має бути таким: «В першу чергу треба закрити лінію розмежування і дати Україні можливість економічно зрости, вирватися з цієї економічної та політичної кризи, в якій зараз опинилася держава».

Після цього, за словами політика, на тимчасово-окуповані території повинні зайти представники української армії. «Зайшовши туди ми маємо очистити населенні пункти від зброї, від, мін, наркотиків, російської агентури і російської пропаганди. Наступний крок – привести туди суд, поліцію, пенсійний фонд, вчителів. І що надважливо – здійснити паралельно ще два процеси: покарання та порозуміння. Люди мають знати, що злочин буде покараний, а вимушена колаборація пробачена. Що можуть повернутися внутрішньо переміщені особи і не боятися за своє життя. Це може і має тривати роками. І тільки після цього можуть відбутися вибори», - переконана О.Сироїд.

Нардеп зазначила, що для збереження держави Україна не повинна вносити змін в Конституцію в частині внесення до неї пунктів про особливий статус окупованих районів Донецької та Луганської областей. «Для збереження держави і подолання зовнішньої загрози ми за жодних умов не маємо права зробити дві речі:- не можемо вносити зміни до Конституції з особливим статусом для окупованої частини Донеччини і Луганщини;- та проводити там вибори. Тобто, ми не маємо права імплементувати політичну частину Мінських умов», - вважає віце-спікер.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: