Верховний Суд оскаржив у КС право президента формувати НКРЕ

Верховний Суд України вважає, що формування Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, президентом України суперечить Основному закону країни і звернувся з відповідним поданням до Конституційного Суду України.

Верховний Суд України вважає, що формування Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, президентом України суперечить Основному закону країни і звернувся з відповідним поданням до Конституційного Суду України, передає Інтерфакс-Україна.

«У Верховному Суді вважають, що коли у нас була президентсько-парламентська республіка, то це було зараховано до повноважень президента, але в зв'язку з тим, що в лютому 2014 року було відновлено дію тієї редакції Конституції, що передбачає парламентсько-президентську республіку, це не належить до повноважень президента України», - сказав голова Верховного суду Ярослав Романюк на брифінгу в понеділок у Києві.

За його словами, у Верховному Суді сумніваються, що ті положення закону, які надають такі повноваження президенту, відповідають Конституції, оскільки вичерпний перелік повноважень глави держави має бути закріплено в Основному законі.

Як повідомив на брифінгу суддя Палати в адміністративних справах Верховного суду України Олег Кривенда, пленум Верховного суду 30 травня прийняв рішення звернутися до Конституційного Суду з конституційним поданням про відповідність Основному закону ч. 1 і 2 ст. 11 закону України «Про природні монополії», абз. 5 ч. 1 ст. 12 закону України «Про електроенергетику», п. 4 ч. 1 ст. 3 закону України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг», абз. 8 ч. 1 ст. 13 закону України «Про питну воду та питне водопостачання» (щодо повноважень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг), указу президента від 27 серпня 2014 року про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, указу президента від 10 вересня 2014 року про затвердження положення про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.

Пленум Верховного суду просить КС визначити відповідність цих законодавчих актів положенням ч. 1 ст. 8, ч. 2 ст. 19, ч. 1 ст. 106 і пп.3, 9, 9-1, 9-2 ч. 1 ст. 116 Конституції України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: