Пройшла доба з початку пошуків завалених на сміттєзвалищі людей. Що відомо на цю годину

13320344_1044255508989282_3812429711687372903_o

Біля Львова на грибовицькому сміттєзвалищі тривають пошуки чотирьох людей, яких завалило під час зсуву сміття. ДСНС повідомляє про небезпеку повторного зсуву.

Пошуки людей, яких завалило під час зсуву на сміттєзвалищі тривають добую. Перше тіло вже знайдено рятувальниками.

За оновленою інформацією, разом із трьома рятувальниками можливо під завали потрапив один еколог.

За інформацією ДСНС, на місці працюють понад 500 рятувальників. Водночас, небезпека повторного зсуву зверігається. На лівому боці сміттєзвалища існує загроза нового зсуву, — повідомив Начальник Головного управління ДСНС України у Львівській області Сергій Дмитровський.

13308172_1044255445655955_5269466608326062044_o

Мер Львова Андрій Садовий на брифінгу повідомив, що з резервного бюджету міста на ліквідацію наслідків зсуву та укріплення дамби відстійника, у якому зберігаються гудрони. Якщо дамба прорветься, то навколишні села можуть бути затоплені. 

Водночас, він заявив, що відповідати за ситуацію має ще й обласна влада, адже половина відходів на полігоні належить області. «Цей об'єкт перебуває у комунальній власності. Подібні заяви схожі на бажання перекласти відповідальність. Чесно кажучи, я шокований», — відповів на це голова ЛОДА Олег Синютка.

Депутат Жовківської районної ради Ігор Муравський пов'язує небажання вирішувати проблеми сміттєзвалиша тим, що воно було джерелом нелегальних прибутків. «Ні для кого не секрет, що тут всі довколишні села працювали на нелегальному сортуванні сміття. Йдеться про великі гроші. На цьому бізнесі заробляли по 30-35 тисяч гривень», – пояснює депутат. Він нагадав, що офіційно сміттєзвалище закрили ще п’ять років тому, однак (так само офіційно) воно продовжувало працювати на повну потужність.

За словами мера Львова, ніхто з інвесторів не хотів займатись цим об'єктом, а міський бюджет не має коштів на такий великий проект. Однак, ці слова Андрія Садового спростовує документ, у якому вказано, що ЛМР отримала 43 пропозиції з будівництва сміттєпереробного заводу.

Ситуацію пояснює еколог, голова Львівського бюро екологічних розслідувань Дмитро Скрильніков. Він говорить, що львівське сміттєзвалище – це комплекс проблем, які накопичувалися роками, і, відповідно, роками не вирішувалися. «Причин цього багато. І одна з них – інвестор. На смітті можна заробляти і чимало, але для того, щоб з’явилися прибутки, має минути певний проміжок часу. А добросовісний інвестор зважає на ситуацію в країні, корупцію. Звісно, з’являються, і добросовісні інвестори, але на них, як правило, хочуть повісити увесь комплекс проблем. Наприклад, була компанія, яка готова була рекультивувати сміттєзвалище за можливість продовження його експлуатації. Були й охочі побудувати завод. Але, зрозуміло, це досить проблемно рекультивувати сміття, яке накопичувалося десятиліттями. Звісно, мало хто може на це погодитися», – говорить Скрильніков.

Зараз, на позачерговій сесії Львівської міської ради депутати підняли питання про недовіру міському голові. За те, аби включити це питання у порядок денний проголосувало 35 депутатів.

13323818_1044255442322622_1196781268685743932_o

Про те, як тривали пошукові роботи вчора, дивіться і читайте тут.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: